Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Обмислят нова програма в помощ на спрените заради Covid бизнеси

С европейско финансиране може да се подпомогнат собствениците на нощни заведения, учебни центрове, занимални и школи

Обмислят нова програма в помощ на спрените заради Covid бизнеси

Снимка: Bloomberg

В социцалното министерство ще обмислят как с европейско финансиране да се подпомогнат засегнатите браншове след наложените последни рестрикции от здравните власти. Ще се помисли за нова програма, която да помогне на собствениците на нощни заведения, учебни центрове, занимални и школи заради новите ограничителни мерки.

„Предстои да обсъдим какви са възможностите с европейски средства да направим така, че онези икономически дейности, спрени в момента, или които предстои да бъдат спрени, да измислим нова програма за тях, която не изисква самоучастие на работодателите“, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, цитирана от БГНЕС. 

Още по темата

Министър Сачева коментира искането на собствениците на заведения и нощни клубове, които отново са сред най-засегнати от ограничителните мерки, държавата да поеме до 80% от възнагражденията на служителите им.

„Идеята да се компенсират работниците и служителите е приемлива, въпросът е да измислим механизъм, който да се отнася до всички икономически дейности, които биха могли да бъдат засегнати. Трябва да измислим и механизъм как това да се случва, така че да бъдат обезщетявани директно работниците, а да не минава през работодателите“, смята Сачева. Тя поясни, че към този вид икономическа дейност трябва да се прибавят още учебните центрове, занималните и школи за различни обучения, тъй като тяхната дейност също се преувеличава.

Все още не е ясно обаче дали размерът на обезщетението може да достигне желаните от бизнеса 80%.

„Рано е да се каже такова нещо, защото зависи за кои сектори говорим. Ако говорим за нощните заведения, по данни на НОИ около 32 хил. души са тези, които имат трудов договор и осигуровки. За тях вероятно това е числото, за което ще търсим решение. Що се отнася до тези, които са от занимални и учебни центрове, още не сме получили данните“, поясни Деница Сачева.

Въпреки много неясноти тя очаква мярката до 2-3 седмици да заработи и да бъде в помощ на около 50 хил. души, заети в тези сектори.

Днес правителството одобри проект за изменение на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и от държавния бюджет. Към бюджета й се прехвърлят 30 млн. лева от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014 -2020, за да се помогне на предприятията от транспортния сектор.

Съгласно актуализираните данни средствата за подкрепа за МСП, засегнати от кризата, причинена от пандемията, са в размер на 942 млн. лева.

Увеличеният финансов ресурс на програмата ще се използва за укрепване на българския бизнес и адаптирането на дейността му в условията на бързото разпространение на COVID-19, уточняват от пресслужбата на кабинета.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Хоум офисът и онлайн обучението вдигнаха двойно цените на лаптопите