IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва третият етап на мярката 60/40 до края на годината

Вече участвали работодатели могат да се възползват от някои административни облекчения

16:02 | 28.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Започва третият етап на мярката за запазване на заетостта, известна като 60/40. Регламентираната подкрепа за новия етап е отново в размер на 60% от осигурителния доход на работниците и служителите, но вече за август.

Третият етап на мярката ще се предоставя за период до 3 месеца, считано от 1 октомври до 31 декември 2020 г., съобщават от Агенцията по заетостта.

Така започва своеобразният трети етап от подкрепата на бизнеса за запазване на заетостта, чието действие приключи на 15 октомври 2020 г. 

Работодателите, получили средства в предходните месеци, ще могат на този етап на мярката да се възползват от някои административни облекчения, като например съкратен образец на заявление и намален пакет приложения към него. 

И при този трети етап от подкрепата по мярката 60/40, съгласно актуалните нормативни документи, заявлението и документите за изплащане на средства по реда на Постановлението следва да се подават към Дирекция „Бюро по труда”, обслужваща територията по мястото на работа на работниците и служителите, независимо от начина на подаването й. В случай на повече обекти в различни населени места, работодателите могат да подадат едно общо заявление за работниците и служителитe от всички обекти в една Дирекция „Бюро по труда”, на чиято територия се намира поне един обект на работа.

Документите могат да се подават по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване /ССЕВ/ или чрез лицензиран пощенски оператор, както и на място в съответната Дирекция „Бюро по труда”.

Информация за работодателите, процедура за кандидатстване, съдържаща условията, изискванията, реда и начина за кандидатстване, са публикувани на електронния сайт на Агенцията по заетостта.

От анализ на Националния осигурителен институт (НОИ), който прави обзор на основните резултати от изпълнението на мерките за запазване на заетостта, отчете, че мярката 60/40, с която държавата подпомага бизнеса финансово, за да съхрани работните места в коронакризата, е допринесла и продължава да има ефект за ограничаване на нарастването на безработицата у нас.

За периода март – юни е запазена заетостта на близо 172 хил. души и на над 105 хил. след това до септември.

Към 29 септември 2020 г. по втория дизайн на мярката 60/40 са изплатени близо 135 млн. лв. на 3 115 работодатели и 105 227 работници и служители. За сравнение, за целия период на действие на първия вариант на мярката са изплатени около 185,9 млн. лв. на 8 976 работодатели за 171 655 работници и служители.

В анализа се констатира също, че над 53% от финансовия ресурс е концентриран в преработващата промишленост, а над 8 на сто – в добивната промишленост. Делът на средствата, изплатени към работодатели от хотелиерството и ресторантьорството, намалява, но значително се увеличава (от 11 на сто на 18,1 на сто) делът на работниците и служителите в този сектор, чиято заетост е запазена благодарение на мярката, посочва се още в анализа.

Бизнесът пък поиска мярката 60/40 да е дългосрочна, защото е доказала, че работи.

В същото време финансирането на мярката 60/40 през следващата година остана един от основните спорни въпроси между бизнеса, синдикатите и правителството, стана ясно на продължилото пет часа онлайн заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още