IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Продължаваме промяната“ печели изборите, „Възраждане“ влиза в НС*

Tретият за годината вот премина при рекордно ниска избирателна активност от 39,1%

07:58 | 15.11.21 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Новата политическа формация „Продължаваме Промяната“ /ПП/,начело на която застанаха бившите министри на икономиката и на финансите Кирил Петков и Асен Василев, продължава да води на третите за годината предсрочни парламентарни избори, показват данните на ЦИК въз основа на обработката на 60,95% от протоколите. Tретият за годината вот премина при рекордно ниска избирателна активност от 39,1%.

Според данните, публикувани на официалния уебсайт на ЦИК, 25,36% от гласоподавателите са гласували за ПП, а ГЕРБ остава на второ място с 22,17%. Трети е Движението за права и свободи (ДПС) с до момента 14,02%. 

Новите извадки връщат БСП на четвърто място с 10,25%, а пети е партията „Има такъв народ“ с 9,75% от гласовете. Още две партии влизат в парламента – „Демократична България“ с 5,96% и националистическата партия „Възраждане“, получила 4,99% и изградила кампанията си върху антиваксърски послания. За разлика от последните два парламента парламентарно представена вече няма да е и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“.

Останалите формации до този момент не преминават четирипроцентния праг, въпреки чепреброяването на гласовете продължава.

 

 

Обработването на протоколите от изборите става бавно, тъй като изборите са 2 в 1, а и заради решението на Централната избирателна комисия за 100% контролно броене на разписките от машините. В зала "Арена Армеец" нощта премина спокойно. Малко след 20 часа в неделя резултатите от стотици секции се събраха в "Арена Армеец". Въпреки че вотът беше 2 в 1, сериозни проблеми липсваха, предава Bulgaria ON AIR. "Сигналите само в 23 Районна избирателна комисия за непредадени разписки са близо 100", съобщи секретарят на 23 РИК-София Полина Витанова.

И така - след третия вот за годината се оказа, че избирателите масово пренасочиха подкрепата си от други от т.нар. "партии на протеста", които не успяха да излъчат кабинет в два парламента, към обединението на Петков и Василев. В същото време обаче е ясно, че за коалиция ще са необходими поне четирима партньори. Обсъжданите и след изборната нощ остават "Демократична България", БСП и "Има такъв народ", които по последни данни на агенциите и преди да бъдат отчетени гласовете от чужбина имат общо 138 мандата. Така вероятно от решаващо значение за успешно реализиране на първия мандат може да се окаже подкрепата на партията на Слави Трифонов, който вече заяви, че ще се държи така, както и досега.

 

 

При ниската избирателна активност дава по-голяма тежест на резултатите в чужбина. Очаквано ДПС печели най-много гласове зад граница след засиления интерес към гласуването в Турция, сочат данните на ЦИК, при обработени 65,11% обработени СИК протоколи. 

 

Партията, предвождана от Мустафа Карадайъ, събира 39,32% от гласовете. "Продължаваме промяната" заема второ място с 20,95%, а тройката се допълва от Има такъв народ с 10,65%. "ГЕРБ-СДС" са спечелили доверието на 8,58% от избирателите и засега изпреварват "Демократична България", които са със 7,84%.

6,3% от избирателите са пуснали бюлетина за "Възраждане", а на дъното е седмата представена партия в новия парламент - БСП, които имат едва 2,2%.

Изборите за президент

По отношение на изборите за президент на републиката досегашният държавен глава Румен Радев, който се кандидатира за втори мандат, води с 49,15%, а подкрепената от ГЕРБ независима кандидат-президентска двойка Анастас Герджиков и Невяна Матеева е на второ място с 22,28%.Това означава, че през следващата неделя двете двойки ще се явят на балотаж. Трети е кандидатът на ДПС Мустафа Карадайъ, за когото според данните са гласували 12,77%. 

При гласуването за президент зад граница с най-силен вот също е представителят на ДПС Мустафа Карадайъ, за когото са гласували 39,33%.

Зад двойката Радев-Йотова застават 36,26%, а зад Анастас Герджиков - 9,25%.

Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе взимат 4,74% от вота, а Костадин Костадинов от Възраждане с една десета повече - 4,84%.

*Актуализирано в 10:45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 2
novata_ikonomika
преди 2 години
Ти явно си останал в 90-те. След 12 г управление на Бай Тошо 2 от Банкя понятията ляво и дясно доста се объркаха. Аз познавам доста дясно център хора които гласуваха за Радев. Аз не гласувам на избори. Но дано нещо да тръгне след година блокаж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Само едно не разбрах - как десен човек може да гласува за кремълска марионетка, като Рундьо?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Толкова си жалък и елементарен, ниво на текезесар. Костя Копейкин е крещящо кремълски слугинаж и това го знае всеки. Отвратителен, нагъл в риториката му е само омраза, против на всичко, нищо не се говори за създване, а само за рушене. Новия Волен, Бялата Златка. Затова ще бъде отсвирен от всички. Сега играе по струната на антиваксърството, иначе ще свърши като оня другия русороб Малинов с 0.3%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
georgi_shum
преди 2 години
То че Мазньо е тъъ. ъъп е ясно. Ама кажи за Ристьо. Като ти казвал, че тоя *** заедно с Гнома ще ви погребе, не вярваше. Е докараха ви до там ДПС да ви размаже с над 2 пъти повече гласове и да се борите с Копейкин за 6 то място.За великия борец за правосъдие Лозан, дори няма и дума да отварям.Сега, ако не ви дойде акъла (съмнявам се, че ще стане) и в събота изберете чорапа, ще видиш какво се казва Путинско управление в България С президент с подчертани авторитарно властови амбиции, и подкронтолно нему правителство.Въобще след това унижение, което ДъБълите отнесоха от Чорапа и Киро, Ристьо не знам с какво достойнство ще ходи да преговаря за съставяне на правителство.Дори и да скълапят нещо, ще е още по неустойчиво, от колото, ако бяха съставили такова с Чалгаря предния парламент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 2 години
не че знаеш дали другите са ходили... ама си приказваш, зада докажеш колко си тъъъъп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Ама иначе е ок, когато другите лидери на политически партии ходят на инструктаж в американското посолство, нали? Костадинов нз да е ходил за заповеди в руското !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
бялата златка дърпа - миналите избори беше 0,4% сега е 0,6% ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 2 години
Ти Славун не го мисли , той намаза филията дебело :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Нещо Славиту умря, преди да е изкарал дори един пълен мандат в парламента. Чудно ми е яд ли го е, че изпусна кинтите в битивиту. Колко човека му гледат телевизията? 2к има ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
data
преди 2 години
Костя просто е поредният с едни 5 % от поредицата на Атака, Воля и т.н. еднодневки - на следващите избори ще е аут , но ще се продаде междувременно като лека жена на когото може и ще завърже някакъв леф . Може и като белият пудел да смени жената с по млада !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още