IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата е блокирала доверителна сметка с пари от Венецуела

Въпреки че данните са само за една банка, ще бъдат проверени всички опериращи в страната ни банки

12:22 | 13.02.19 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът Борисов (вляво) с американския посланик Рубин. <em>Снимка: правителствена информационна служба</em></p>

Премиерът Борисов (вляво) с американския посланик Рубин. Снимка: правителствена информационна служба

Българската прокуратура е блокирала доверителна сметка в българска банка, в която адвокат с българско, но и други гражданства, е получавал милиони левове от Венецуела. През последните месеци тези пари са били преразпределяни в други сметки с основания, нямащи нищо общо с адвокатската дейност. 

Това стана ясно след среща на американския посланик Ерик Рубин при премиера Бойко Борисов, след която Рубин, главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешният министър Младен Маринов говориха прд журналисти. 

Разследване на финансовото разузнаване на ДАНС и американското финансово разузнаване са установили, че по сметката са постъпили стотици милиони евро от Венецуела. Сигналът за получаването на пари от Венецуела е подаден от американците по димпломатични пътища. Проверка на ДАНС в българските банки е установила доверителна сметка в малка банка с български собственици. 

„Решаващата част от нашата дискусия, съвместно с други въпроси, бе е необходимостта да спрем нелегалния трансфер на парични средства от Венецуела. Нашето правителство и служби работят с българските служби, за да гарантираме, че богатството на народа на Венецуела няма да бъде откраднато", заяви след срещата с премиера Бойко Борисов американският посланик Рубин. Той похвали отличното сътрудничество между България и САЩ.

От САЩ по дипломатически и оперативен път е получена информация за парични преводи от държавната петролна компания на Венецуела, за които са ползвани български банкови сметки, каза Цацаров.

„Установена е банката, лицето, както и самите сметки, както и преводите от петролната компания, след което са извършвани други преводи, като част от средствата са изнесени от тези банки в други страни. По наши подозрения твърденията, че парите са за закупуване на храни и стоки, не са верни. В банката, в която са открити тези сметки, направени по редовен път, се извършва пълен мониторинг, като е оказано съдействие и от БНБ", каза Цацаров.

В момента парите са замразени, за да не се извършват преводи от сметките.

Извършват се действия против изпирането на пари, проверява се банката, за да се изясни пълната фактология и по случая предстои още работа, каза от своя страна Георгиев. 

Прокуратурата вероятно ще пристъпи към наказателно производство за пране на пари, след като бъде приключено разследването и се установят фактите.

„Парите са излизали и влизали по банкови сметки на основание търговски сделки. Работи се и по лицето, което е български гражданин", каза Цацаров. Той обясни, че сметката не е лична, а е доверителна, открита от юрист.

„Става дума за доверителна адвокатска сметка, за да могат да бъдат създадени подсметки на негови клиенти, по които да постъпват средства, но потоците не са свързани с адвокатски услуги, а преводите са основания за купуване на храни, спонсориране на спортни федерации и други. Предстои да се установи броят на преводите от Венецуела към България, както и от България навън. Вероятно ще се установи, че става дума за организиран канал за изнасяне на парични средства. Тогава ще се установи доколко преводите имат връзка с развитието на политическата ситуация във Венецуела. Ясно е, че че говорим общо и оставяме въпроси, защото това разследване е в началото, а и имаме споразумение да не изнасяме повече информация с партньорските служби", коментира още главният прокурор.

От своя страна Георгиев уточни, че лицето живее в различни държави и към момента не е на територията на България. То имало няколко гражданства. 

Въпреки че данните са само за една банка, ще бъдат проверени всички опериращи в страната ни банки, съобщи още главният прокурор Цацаров. 

Припомняме, че венецуелският депутат Карлос Папарони разкри в Twitter преди дни,  че пари от венецуелската национална петролна компания PDVSA са били изнесени в България.

PDVSA иска да използва брокерска къща в България, за да продължи да краде парите на Венецуела. Вече се свързахме с България!", заяви депутатът в Twitter.

Той не уточнява с кои български институции е осъществен контакт за спиране на паричния трансфер. Според него става дума за "брокерска къща". Неофициално експерти коментираха, че много голяма сума пари няма как да бъде преведена през подобен вид финансова институция. В неделя Министерство на външните работи съобщи, че няма постъпила информация от Венецуела за паричен трансфер към България.
На фона на тежката криза и многохилядните протести в страната има информация, че Мадуро продава златния резерв на Венецуела. Миналия месец лидерът на опозицията Хуан Гуайдо, който се самообяви за временен президент и си осигури подкрепата на над 40 страни, начело със САЩ и повечето латиноамерикански и европейски държави. Мадуро все още има подкрепата на Китай и Русия, Турция и Иран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 8 rate down comment 2
vankata89
преди 5 години
За милиони няма закони за кокошка няма прошка :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 12
Sakamano
преди 5 години
Фалшивото ти отричане на комунизма и СССР няма да заблуди никого. Ясно е за чии интереси работиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 1
al64ad
преди 5 години
до жабока и N3- веднага се присетих за началото на втората световна война когато България праща 3 делегации в Лондон,Берлин и Москва начело с най-изявените съответно "фили" .като частичен резултат от "***" се пръква крайовската спогодба......Но не съм сигурен ,дали хората участващи в сегашната двойнствена позиция изобщо знаят за този момент от историята , имат ли този умствен капацитет ....и въобще мислят ли за България......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 7
studioaa
преди 5 години
Вие сте си лика прилика с мадуро и двамата сте комунистически функционери, единствената разлика между вас е отношението ви към ессср. Ти вече си го подкрепил какво се дърпаш тук?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 5
bstoyano
преди 5 години
Ако наистина има пране на пари, ок. Но някак си странно съвпада момента, в който доналд дък, т.е. тръмп, заплашва Венецуела, намесва се във вътрешните работи, опитва се да влияе на АЦБ, и хоп сега тази новина. Къде е истината?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 1
toto 2
преди 5 години
А на мен за 10 000 лева ми искат декларации за произход :(( И трябва някой да ни каже ,за да заработят службите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 2
mrynmryn
преди 5 години
Викаш фалшива новина, но излизат и дават изявление, даже с посланика на САЩ? От централата на ГЕРБ, само това ли измислиха, за оправдание, че някой спи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 6
bigi
преди 5 години
ДАНС спи. Какво ти разследване от прокуратурата, добре че САЩ прати писмо на България, за да се събудят нашите и да се сетят да проверят. Приписват си чужди заслуги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 40 rate down comment 13
ABBA
преди 5 години
Гледах по телевизията как американският посланик Ерик Рубин провежда пресконференция в Министерския съвет. Зад него чинно се бяха наредили главният прокурор, министърът на вътрешните работи и шефът на ДАНС и той последователно им даваше думата.Атмосферата беше същата като на брифинга, на който трима американски сенатори наредиха на премиера Орешарски да спре газопровода Южен Поток.От нескопосаните обяснения на четиримата разбрах, че Държавната петролна компания на Венецуела е направила законен превод в българска банка, но така щял да бъде ограбен венецуелския народ. Какво е общото между този народ, американският посланик и българските силоваци, така и не можах да разбера.Обаче се надявам в скоро време на българския посланик във Вашингтон да му бъде дадена възможност да води пресконференция в Белия дом, на която да дава думата на вътрешния министър, главния прокурор и шефовете на ФБР и ЦРУ.Калин Тодоров, Фейсбук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 17
Sakamano
преди 5 години
Вместо да подкрепя комунистически бандюга, дошъл на власт с изборна измама? Срамота!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още