Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Прокуратурата възложи на Боил Банов проверка на колекцията на Божков

Акцията е свързана с изясняване на обстоятелства за произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности

Прокуратурата възложи на Боил Банов проверка на колекцията на Божков

Златни ритони от античната колекция на Васил Божков. Снимка: БГНЕС

Министърът на културата Боил Банов да провери античните предмети, стопанисвани от фондация "Тракия" (колекцията на бизнесмена Васил Божков, бел. ред.). Това възлага на министър Банов Върховната административна прокуратура.

Върховната административна прокуратура се самосезира по повод спазване административноправните норми на Закона за културно наследство (ЗКН) и подзаконовите нормативни актове по прилагането му, относно идентификацията и регистрацията на колекция антични предмети, стопанисвани и изложени в музей от фондация "Тракия“, посочва се в съобщение на прокуратурата.

Проверката е свързана с изясняване на множество обстоятелства, свързани с произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности.

Изпълнението на проверката е възложена на министъра на културата в качеството му на административен орган, осъществяващ контрол върху изпълнението на Закона за културно наследство и нормативните актове по прилагането му, обясняват от държавното обвинение. 

Още по темата

Предвид обема и съдържанието на поставените въпроси, изготвяне на справки, анализи и доклад от страна на министъра е определен срок за изпълнението от два месеца.

Вчера беше създадена работна група между министъра на вътрешните работи Младен Маринов, министъра на културата Боил Банов и главния прокурор Иван Гешев срещу трафика на културни ценности.

Проверка на античната колекция на Васил Божков започна от 30 януари. Преди дни беше обявено, че се изземват антики от офисите на Нове холдинг, както и от дома на Божков.

Васил Божков притежава една от най-забележителните колекции не само в България, но и в света, по оценка на експерти. Ритони, антични съдове за вино и единствените сребърни вази с изображението на митичния Орфей са част от сбирката.

Само 212 от близо 3000 артефакта са регистрирани по Закона за културното наследство, сочи справка на Министерството на културата.

По думите на проф. Иван Маразов, траколог и сред консултантите на Божков в периода, когато бизнесменът се сдобива с най-ценните находки в своята колекция, някои от тях „просто нямат аналози в музейните експозиции на света“.

Срещу Божков вече има повдигнато обвинение за ръководител на организирана престъпна група и неплащане на значителни по размер такси по Закона за хазарта, пране на пари и други. По това обвинение му е издадена Европейска заповед за арест, даден е на Интерпол.

Самият Божков бе задържан в Обединените арабски емирства. В момента тече процедурата по екстрадиция.

Прокуратурата започна разследване срещу Божков и за принуда и убийства.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Каквато прокуратурата, такъв и този, на когото е възложила.

Още от Икономика и политика
Изграждат отново барикадите при Софийския университет