IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство отчита лек спад през ноември

За една година производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е намаляло с 9,6%

14:55 | 10.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През ноември 2019 г. промишленото производство намалява с 1% , спрямо предишния месец. На годишна база свиването е 0,4%. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. 

За една година производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е спаднало с 9,6%, докато при добивната и преработващата промишленост има ръст от 1,4%.

нси1 нси1

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при производството, некласифицирано другаде - с 33,2%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 21,5%, производството на превозни средства, без автомобили - с 15,9%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 14,8%. Най-голямо намаление е отчетено при: производството на тютюневи изделия - с 14,8%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 8,4%, производството на облекло - с 8,2%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - със 7,9%.

нси2 нси2

На месечна база намаление е регистрирано в добивната промишленост - с 3,8%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,5%, и в преработващата промишленост - с 0,3%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 11,7%, производството на напитки - с 5,1%, производството на химични продукти - с 4,8%, производството на хранителни продукти - с 4,5%. Съществено увеличение е регистрирано при: производството, некласифицирано другаде - с 16,6%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 10,7%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 9,3%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 8,7%.

нси3 нси3
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още