IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътническите и товарните превози на БДЖ стават еднолични акционерни дружества

Преструктурирането включва управление от съвет на директорите вместо управител и трябва да приключи през септември 2020 г., съобщи „Холдинг БДЖ“

14:22 | 29.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

БДЖ - Пътнически превози" ЕООД и „БДЖ - Товарни превози" ЕООД ще станат еднолични акционерни дружества. Това съобщи на своя сайт „Холдинг Български държавни железници" ЕАД. Решението е взето от съвета  на директорите на държавния холдинг и е съгласувано с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията. То е в съответствие с новия Закон за публичните предприятия, който урежда начина за определяне на държавната политика в областта на публичните предприятия. С него се въвеждат стандарти за добро корпоративно управление, прозрачност в дейността и органите за управление на тези фирми.

През последните години двете дружества са оформили до голяма степен своя оперативен модел на работа, но за съжаление изпълнението на основните задачи не е на необходимото ниво, ключовите финансови и обемни показатели бележат спад, като е налице силна необходимост от преразглеждане на организационните структури и основните бизнес процеси, коментират от „Холдинг БДЖ“.

Целта на промяната е в бъдеще да се ползват модерни управленски методи, като се намали административно-бюрократичната тежест. Така ще се постигнат по-добри резултати в основната дейност на железопътния превоз и двете дружества ще отговорят на предизвикателствата в съвременните условия, смятат в холдинга.

От БДЖ искат да се формират силни мениджърски екипи, вместо един управител, които да поемат всички оперативни дейности под новата форма на корпоративно управление (ЕАД). Управлението ще е съчетанос по-големи отговорности и с разпределение на сфери на отговорности в зависимост от експертизата на отделните членове, които са длъжни да притежават разнообразна квалификация и професионален опит.

Управлението в периода на преобразуване на двете дружества ще се прави от екип до трима души, който ще бъде основата на бъдещия съвет на директорите. Той трябва да подготви и бюджетите за 2020 г., които ще се изпълняват от новите бордове на директорите, посочват от „Холдинг БДЖ“.

Тъй като сегашните управители – инж. Христо Иванов и инж. Любомир Илиев не желаят да участват в новия управленски формат, управлението в началото ще се извършва съвместно от управител и прокурист, както и със съдействието на доказани експерти в железопътния транспорт, с опит в управлението на частни и държавни компании.

Преобразуването  на „БДЖ - Пътнически превози" и „БДЖ - Товарни превози" в ЕАД се очаква да приключи до края на януари, а окончателното привеждане на дружествата към изискванията на Закона за публичните предприятия – до края на месец септември 2020 г.

През този едногодишен период "Холдинг БДЖ" ЕАД ще определя стратегията за развитието, контрола върху изпълнението на бюджетите, разпореждането с активи, принципното одобрение на обществени поръчки, изчистването на наследените дългови взаимоотношения със собственика. В БДЖ са сигурни, че след преструктурирането дружествата ще са готови за самостоятелно управление в рамките на съвременните пазарни условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още