Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Пътническите и товарните превози на БДЖ стават еднолични акционерни дружества

Преструктурирането включва управление от съвет на директорите вместо управител и трябва да приключи през септември 2020 г., съобщи „Холдинг БДЖ“

Пътническите и товарните превози на БДЖ стават еднолични акционерни дружества

Снимка: Архив Ройтерс

БДЖ - Пътнически превози" ЕООД и „БДЖ - Товарни превози" ЕООД ще станат еднолични акционерни дружества. Това съобщи на своя сайт „Холдинг Български държавни железници" ЕАД. Решението е взето от съвета  на директорите на държавния холдинг и е съгласувано с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията. То е в съответствие с новия Закон за публичните предприятия, който урежда начина за определяне на държавната политика в областта на публичните предприятия. С него се въвеждат стандарти за добро корпоративно управление, прозрачност в дейността и органите за управление на тези фирми.

Още по темата

През последните години двете дружества са оформили до голяма степен своя оперативен модел на работа, но за съжаление изпълнението на основните задачи не е на необходимото ниво, ключовите финансови и обемни показатели бележат спад, като е налице силна необходимост от преразглеждане на организационните структури и основните бизнес процеси, коментират от „Холдинг БДЖ“.

Целта на промяната е в бъдеще да се ползват модерни управленски методи, като се намали административно-бюрократичната тежест. Така ще се постигнат по-добри резултати в основната дейност на железопътния превоз и двете дружества ще отговорят на предизвикателствата в съвременните условия, смятат в холдинга.

От БДЖ искат да се формират силни мениджърски екипи, вместо един управител, които да поемат всички оперативни дейности под новата форма на корпоративно управление (ЕАД). Управлението ще е съчетанос по-големи отговорности и с разпределение на сфери на отговорности в зависимост от експертизата на отделните членове, които са длъжни да притежават разнообразна квалификация и професионален опит.

Управлението в периода на преобразуване на двете дружества ще се прави от екип до трима души, който ще бъде основата на бъдещия съвет на директорите. Той трябва да подготви и бюджетите за 2020 г., които ще се изпълняват от новите бордове на директорите, посочват от „Холдинг БДЖ“.

Тъй като сегашните управители – инж. Христо Иванов и инж. Любомир Илиев не желаят да участват в новия управленски формат, управлението в началото ще се извършва съвместно от управител и прокурист, както и със съдействието на доказани експерти в железопътния транспорт, с опит в управлението на частни и държавни компании.

Преобразуването  на „БДЖ - Пътнически превози" и „БДЖ - Товарни превози" в ЕАД се очаква да приключи до края на януари, а окончателното привеждане на дружествата към изискванията на Закона за публичните предприятия – до края на месец септември 2020 г.

През този едногодишен период "Холдинг БДЖ" ЕАД ще определя стратегията за развитието, контрола върху изпълнението на бюджетите, разпореждането с активи, принципното одобрение на обществени поръчки, изчистването на наследените дългови взаимоотношения със собственика. В БДЖ са сигурни, че след преструктурирането дружествата ще са готови за самостоятелно управление в рамките на съвременните пазарни условия.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Галъп: 49% от българите смятат ЕС за най-стабилизиращата суперсила