IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътуванията на българи в чужбина нараснаха с 9% през март

Посещенията на чужденци в България са с 8% по-малко в сравнение с март 2020 г.

19:00 | 27.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

За първи път от една година насам през март пътуванията на български граждани в чужбина се увеличават. След едногодишен период на спад през третия месец от годината пътуванията на българи зад граница са 251 хил., или с 9% над регистрираните през март 2020 г., когато за първи път беше въведено извънредно положение в страната във връзка с разпространението на коронавируса. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

За сравнение, през февруари, по време на продължаващата епидемична обстановка в страната, пътуванията на български граждани в чужбина се свиха до 215 хил., или с 46% под регистрираните през февруари миналата година, когато в страната все още не бяха въведени ограничения заради коронавируса.

Сравнението на посещенията на чужденци в България все още е на негативна територия. Посещенията на чужденци у нас през март са почти 288 хил., или с 8% по-малко в сравнение с март 2020 г. През февруари, в разгара на зимния туристически сезон, посещенията на чужденци в България бяха с 52% по-малко на годишна база. 

Продължават да намаляват пътуванията с цел „почивка и екскурзия“ - с 56%. В същото време обаче посещенията с други цели (вкл. гостувания и транзитни преминавания) и със „служебна“ цел бележат ръст - съответно с 13 и 1,4%. Транзитните преминавания през страната са 58% (167 хил.) от всички посещения на чужденци в България.

От общия брой чужденци, посетили България през март, делът на гражданите от Европейския съюз е 37,5%, или с 30% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Регистриран е сериозен спад в посещенията от Гърция - с 65%. Намаляват посещенията и от Испания - с 43%, Франция - с 13%, Нидерландия - с 11%.

Същевременно се увеличават посещенията на граждани от Чехия - с 85%, Австрия - с 42%, Италия - с 41%, Германия - с 26 на сто.

Посещенията на граждани от групата на европейските страни извън ЕС нарастват с над 15%, като най-голямо е увеличението на посещенията от Турция - с близо 35 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още