IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Драганов: Държавата трябва да участва по-активно в привличането на туристи

Туристическият спад у нас е провокиран от редица събития, включително геополитически, смята експертът

12:12 | 27.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Има спад на туристите и той беше очакван. Държавата трябва да участва по-активно в привличането на туристи, каза Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма.

Наскоро министърът на туризма Николина Ангелкова призна за спад на ранните записвания на туристите от Русия в рамките на 10-15%. Министърът коментира, че е налице и отлив от 30-40% при ранните записвания за почивка в България за тази година от младежите на възраст до 25 години.

Спадът е провокиран от редица събития, включително геополитически. От тях беше провокиран и бумът от предходните години, коментира Драганов по БНР. И допълни, че са повлияли тежките метеорологични условия през януари, както и фалстартът на Пловдив като европейска столица на културата.

"Не виждам в Пловдив увеличен поток. Не става дума за туристи - строители, а туристи с определена цел", каза Драганов. Той припомни, че миналата година председателството на ЕС генерира много туристи заради огромната реклама. 

Румен Драганов коментира проблемите на бранша в Банско, където е било позволено по думите му „на един картел да получи монопол“.

„В Банско имаме добре изградена машина, която работи за хората, които са я направили - има монопол и тук е вината на държавата. Вече 80 хотела се продават с 5000 легла. Защо се заобикаля конкуренцията в Банско? В 5-звездни хотели туристите спят на цената на квартирите, които остават празни. Никой не отрича, че Банско е най-добрият ски курорт, но местното население не печели, парите отиват в други посоки“, отбеляза Драганов.

Драганов коментира, че българският туризъм продължава да стагнира, което означава, че и цените се покачват. „В това има дял увеличаването на заплатите на персонала, на цените на горивата, на инвестициите и качеството на предлагания продукт, което не може да стане без пари. Туристът търси по-качествена продукция“, отбеляза експертът.

Стагнацията е и заради завръщането обратно на пазари като Египет, Турция и Тунис, които дърпат туристите, обясни председателят на Института за анализи и оценки в туризма.

Според Драганов държавата продължава да не съучаства в туристическия бизнес за привличане на туристи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още