IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели настояват за ново отваряне на дебата за пенсионната възраст

Ново повишаване на възрастта за пенсиониране би осигурило по-високи пенсии за бъдещите пенсионери

12:14 | 18.04.17 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Договореното преди две години увеличение на възрастта за получаване на пенсия няма да осигури в достатъчна степен баланс в бюджета на НОИ. Пенсионната възраст трябва да расте с по-бърз темп от заложеното в законодателството и затова е нужно ново отваряне на дебата за възрастта за пенсиониране в България. Това заяви по БНР заместник-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов.

Основните аргументи за поставяне на темата отново на дневен ред, две години след приемането на новите правила, са ръстът в продължителността на живота, която отчете националната статистика, и съответно продължителността на получаване на пенсиите.

„Имайки предвид увеличаването на продължителността на живота, увеличаването на продължителността на получаване на пенсиите, едно повишаване на пенсионната възраст би осигурило по-високи пенсии за бъдещите пенсионери“, каза Иванов. 

Според него е неправилно да се мисли за повишаване на осигуровките на работещите, а не за увеличаване на пенсионната възраст. Системата за отпускане на инвалидни пенсии също допуска манипулации и се нуждае от реформа, посочи заместник-председателят на Асоциацията.

В коментар на заложеното в управленската програма повишаване на минимална заплата до 650 лева той каза, че това би могло да стане само при брутен вътрешен продукт от 120 млрд. лева. Ако се реши проблемът с кадрите на пазара на труда, това ще стабилизира и пенсионната система, категоричен е Иванов.

По думите му така ще се обвърже ръстът на възнаграждението с БВП.

„Трябва да си поставим дори по-високи цели за икономически растеж от 5-6%, за да достигнем останалите страни от ЕС. Такъв ръст на БВП е постижим, ако се подобри бизнес средата, решат се проблемите на пазара на труда и се осигурят качествени човешки ресурси за бизнеса“, каза Иванов.

Работодателите ще настояват за нови мерки за преразглеждане на отпуснатите инвалидни пенсии, като голяма част от тях да отпаднат, а реализираната икономия да се пренасочи към бюджета на НОИ за повишаване на пенсиите за старост и прослужено време.

Той е оптимист, че бъдещата власт няма да пренебрегне настояването на работодателите за определяне на ясен механизъм, който да регламентира ръста на минималната работна заплата.

Като цяло Иванов разкритикува липсата в заявената програма на мерки за пазара на труда, демографската политика и пенсионната система.

Заради застаряването на нацията хората стават все по-болни, затова не може да се каже, че има „фалшиви инвалиди“, допълни Капка Панайотова от Центъра за независим живот. За да се реши проблемът в системата, трябва да има индивидуален подход към всеки отделен човек и неговото здравословно състояние, категорична е Панайотова.

Трябва изобщо да се махне ТЕЛК, каза тя. По думите ѝ злоупотребата идва от това, че ТЕЛК като документ е ключ към абсолютно всички публични системи в страната.

От Асоциацията на организациите на работодателите ще настояват още за въвеждане на мълчаливото съгласие, намаляване на административната тежест, запазване на данъчните ставки и въвеждане ускорено на еврото, както и кандидатстване в механизма ERM II.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 11 rate down comment 1
справедлив1
преди 6 години
моето предложение е от днес нататък всички да се пенсионират на 95години по този начин ще се стабилизира пинсионната система а даже може и да няма нови пенсионери браво на умното ръководство на България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Пуки
преди 6 години
Капке или си в далаверата с фалшиви инвалиди или си ***. По вероятно е първото, но ако искаш ела да ти ги кажа поименно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
ivanrog
преди 6 години
За мен проблема не е в продължителността на живота, а в намаляващата работна ръка и съответно в осигуряващите се. Според НСИ, през последните 10 години имаме намаляване с около 500 хил. на работоспособното(над 15 години) население и това за мен е основния проблем. Тия 500 хил. не са намалели от пенсионери, а от хората в активна възраст и колкото и да увеличаваме възрастта на пенсиониране, само ще намалим разхода(пенсиите), но няма да увеличим чувствително приходите, т.е. решението е временно и без бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Имайки предвид увеличаването на продължителността на живота, увеличаването на продължителността на получаване на пенсиите, едно повишаване на пенсионната възраст би осигурило по-високи пенсии за бъдещите пенсионери, каза Иванов. Гениално ! Ми да се пенсионираме на 80 ...илядарка на месец , яко , а...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още