IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сачева: Мерките в подкрепа на бизнеса ще действат до есента

Почти 2 млрд. лева са средствата, които са стигнали до хората в България като компенсации, каза социалният министър

13:01 | 04.02.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Мерките в подкрепа на бизнеса със сигурност ще действат за максимално дълъг период. Това каза социалният министър Деница Сачева по БНТ.

Тя потвърди, че по мярката на 60/40 има средства до края на септември. Мярката в подкрепа на родителите, чиито деца ходят дистанционно на училище, е за цялата учебна година. Различни са времевите периоди на мерките, но при всички положения са до есента. 

"Мерките обхващат максимално всички бизнеси и ако нещо ще се предвижда отново, то ще бъде от 1 април. На този етап трябва да се изчерпят настоящите мерки", допълни социалният министър.

Общо почти 2 млрд. лева са средствата, които са стигнали до хората в България. Най-много са разплатени по мярката 60/40. През Министерството на икономиката също са разплатени почти 500 млн. лева. Над 100 млн. лева са разплатени за сектор хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и транспорт по мярката 80/20. С 30 млн. лева са подкрепени семействата, чиито деца учат дистанционно като средно семейство е вземало по около 900 лева за периода, в който са учили онлайн, стана ясно от думите на Сачева. 

Относно мярката "Запази ме" Сачева посочи, че въпреки забавянето вече са изплатени над 17 млн. лева на 43 хил. души. От 1 февруари е започнало и кандидатстването с новия праг на подкрепа - 75% от брутното трудово възнаграждение.

На въпрос за самоосигуряващите се министърът посочи, че те не попадат в обхвата на мерките, защото не плащат осигуровки за безработица. Тя обясни, че тези хора могат да кандидатстват по мярката за краткосрочна заетост и да получават по 290 лв на месец.

"По мярката "Запази ме", която е за затворени бизнеси, имаше известно забавяне на средствата", призна Сачева и уточни, че причината е решението за директно изплащане средствата на работниците, а не на работодателите. Това увеличи многократно обема на работа, защото кандидатстваха около 8000 работодатели за 46 000 работници, обясни тя.

Що се отнася до равнището на безработицата, социалният министър посочи, че в момента показателят малко се покачва - за януари е 7%.

"Вероятно затварянето на различни бизнеси също е довело до освобождаването на служители. На този етап поддържаме безработицата в нива 7-7,5%", посочи Деница Сачева.

Решенията за отваряне и затваряне на сектори не са политически, а са плод на това, което чуваме от медицинските специалисти, коментира Сачева. Тя поясни, че по отношение на образованието и учениците със сигурност е имало консенсус, за отварянето на ресторантите изцяло се следват препоръките от оперативния щаб.

"На този етап имаме договорка, че отварянето на ресторантите ще се случи от 1 март. Част от тях държат това да се случи по-рано, но все още няма достатъчно доказателства от страна на медицинските специалисти, че това може да стане", уточни министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още