IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само ваксинирани ще могат да посещават театри при нова вълна на коронавируса?

Здравното министерсво организира кампания "Подкрепи българската култура, сложи си ваксина"

18:48 | 11.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Културните и развлекателни мероприятия да могат да се посещават от ваксинирани срещу коронавируса граждани, дори при влошаване на противоепидемичната обстановка в страната. Около това мнение се обединиха служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, заместник-министрите на културата проф. д-р Борислава Танева и Весела Кондакова и представители на театралното и сценично изкуство.

Разговорите са се провели в Министерството на здравеопазването, съобщават от ведомството.

На срещата са присъствали още и  Асен Асенов, директор на Фондация „Едно за култура и изкуство“ и Мира Сталева, изпълнителен директор на „София филм фест“.

По време на разговорите Стойчо Кацаров е обяснил какво предвиждат мерките за справяне с пандемията, заложени в Националния план, при преминаване от една в друга цветова зона.

Справка в плана показва, че за музеите и за културно-развлекателните мероприятия се предвижда работа при по-малко от 100 заболели на 100 хил. души,  в 14-дневен план, тоест "зелена зона", да работят с до 50% от капацитета си. При между 250-500 заболели на 100 хил. души, тоест "червена зона", обаче е записано, че могат да работят само при "изключения, които могат да се мотивират и контролират". Тези заведения затварят независимо от обстоятелствата при над 500 заболели на 100 хил. души.

Проблемът с пандемията е изключително сериозен и ще се търси най-работещото и най-балансирано решение от една страна изкуството да не пострада, а от друга – да не се стига до препълване на болниците, са коментирали участниците в днешната (11 август) среща в Министерството на здравеопазването.

Министерството на здравеопазването съвместно с Министерството на културата ще организират кампания под надслов: "Подкрепи българската култура, сложи си ваксина", е станало ясно още по време на разговорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още