IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След фалита на Thomas Cook: Има риск българските хотели да не получат парите си

Казусът с фалиралия британски туроператор ще повлияе със сигурност на летния сезон, но и на сезон 2020 г., каза министърът на туризма

18:36 | 24.09.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След фалита на британския туроператор Thomas Cook загубите за хотелиерите в България възлизат на доста милиони левове. Има огромен риск българските хотелиери, работещи с фалиралия британски туроператор, да не получат плащанията си. Това каза на брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова след проведената спешна среща с туроператори и хотелиери у нас по повод възникналия казус.

Министърът на туризма посочи, че е проведена среща с посланик Ема Хопкинс и с представителите на българския туристически сектор - основно хотелиери и туроператори, които работят с британската Thomas Cook.

Общо 5940 туристи са в България по линия на Thomas Cook от всички пазари, които са ключови за България - Полша, Скандинавия, Белгия, Франция, каза Ангелкова.

Хотелите, които са сигнализирали, че работят с Thomas Cook, са около 25. По думите на Ангелкова това ще създаде изключително огромни затруднения в сектора. 

„Ситуацията е изключително тежка, тя ще повлияе не само летния сезон, но и на сезон 2020 година със сигурност. В момента се водят преговорите за Лято 2020 г.", каза Ангелкова.

По думите й ситуацията е сериозна по отношение на хотелиерите, които имат договори за юли и август, които са ключовите и активните в България, да получат своите плащания от Thomas Cook.

Ангелкова обясни, че гаранционният фонд на британската Агенция за гражданско въздухоплаване гарантира плащанията на тези туристи, които в момента са в България и от датата на обявяване на фалита.

Министърът подчерта, че е изключително важно да следим какво се случва с дъщерните компании на Thomas Cook, „за да не станем свидетели на ефекта на доминото и всички туристи, които са пристигнали чрез дъщерните компании, също да бъдат пряко засегнати“.

Има информация, че компаниите на Thomas Cook в Германия, Франция и Русия са обявили, че са в стабилно състояние и имат самостоятелно управление.

Авиокомпанията на Thomas Cook продължава да изпълнява своята дейност, допълни още министърът.

В Министерството на туризма е създадено звено за контакт по отношение на фалита на Thomas Cook, за да можем 24 часа да бъдем в контакт с всички заинтересовани, допълни Ангелкова.

По-рано днес Румен Драганов, директор на Института за анализ и оценка в туризма, изнесе данни, според които общо около 100 млн. лв. ще бъде загубата за българския туризъм след фалита на туроператора Thomas Cook.

Щетата за българските хотелиери по договори е от порядъка на 36 млн. евро, а със загубите заради отменени полети сега и по зимната програма, сумата е около 100 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още