IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата: Контролът върху биохраните не защитава потребителите

Липсва информационна база с данни на производители, преработватели и търговци на земеделски биологични продукти и храни, констатира одит

14:50 | 03.08.18 г. 2
<p>
	<em>Фермерски пазар в София. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Фермерски пазар в София. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Системата за надзор и контрол върху производството и търговията с биологични храни и продукти у нас не защитава достатъчно интересите на потребителите. Това е основният извод на Сметната палата, която е направила проверки на контролиращите лица в периода 1 януари 2015 г. – 30 юни 2017 г., съобщи независимата одитна институция.

Според експертите на Сметната палата контролът върху биологично произведените земеделски продукти и храни в търговската мрежа не е достатъчно ефективен, тъй като липсва информация за всички обекти в страната, които търгуват с биологично произведени земеделски продукти и храни.

Брой оператори в системата за контрол на биологичното производство

Източник: Аграрен доклад 2016 г. и Аграрен доклад 2017 г.

Одитът установява, че Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не контролира биологичните храни и продукти в заведенията за обществено хранене и онлайн търговията, тъй като липсват нормативни докементи за това.

От независимата институция предупреждават, че липсата на контрол поражда риск в тези обекти да се продават храни, които не отговарят на изискванията за биологично производство, с което се ограничава ефекта от извършения контрол в търговската мрежа.

Няма санкции при открити нарушения

При проверките одиторите не са открили актове за констатирани нарушения на Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз, а са издавани само предписания. По този начин e прилаган по-благоприятен ред при установено нарушение на императивна законова норма и не е реализирана предвидената санкция, категорични са в Сметната палата.

Извършени проверки от БАБХ на биологични храни в търговската мрежа

Експертите констатират, че процесът по издаване на разрешенията за контролна дейност не е достатъчно ефективен, тъй като издаването им през по-голямата част от одитирания период е извършвано без утвърдени вътрешни правила и процедури.

Според тях в някои случаи са издавани разрешения за контролна дейност, като кандидатите за това не са минали през необходимите процедури на одобрение, както и не отговарят на нормативни изисквания, защото не са предоставили необходимите за това документи.

В Сметната палата са на мнение, че базата данни на лицата, които контролират дали се спазват правилата за биологично производство на земеделски продукти и храни, не е достатъчно сигурна, за да се проследи тяхната дейност.

“Това може да бъде използвано недобросъвестно от операторите (производители, търговци и преработватели) от една страна, а от друга поражда риск от грешки при осъществяване на контрола в търговската мрежа от Българската агенция по безопасност на храните”, пише в одитния доклад.

Рискове при търговията с биохрани

Проверките на експертите от одитната институция констатират, че надзорът върху контролиращите лица не е ефективен, тъй като е нормативно ограничен само в рамките на до един процент от досиетата на производители, преработватели и търговци, с които контролиращите лица имат договор.

Освен значими пропуски при извършване на надзорните проверки, при последващия контрол за изпълнение на предписанията са установени случаи, при които освен че не са отнемани разрешенията за контролна дейност, но не са налагани санкции и глоби при наличие на нарушения. Това поражда рискове в търговската мрежа да бъдат реализирани храни и продукти, които не отговарят на изискванията за биологично производство, предупреждават от Сметната палата.

По следите на етикетите

Проверките констатират още, че потребителите не са достатъчно осведомени за изискванията за етикетиране и означаване на биологичните храни и начините за тяхното разпознаване. Липсва и информационна база данни на производители, преработватели и търговци на земеделски биологични продукти и храни, които да дават необходимата прозрачност за клиентите.

Като един от най-големите пропуски при контрол върху биологичното производство одиторите посочват липсата на ефективен обмен на информация между Министерството на земеделието, храните и горите, БАБХ и Държавен фонд Земеделие – Разплащателна агенция, в случаите, когато са открити нередности.

Още примери за неадекватен контрол

Такъв пример за извършена проверка по сигнал и жалба, постъпила в централното управление на БАБХ, е за обект, извършващ и онлайн търговия. След като инспекторите са посетили адреса на управление на фирмата, те разбрали, че там няма регистриран обект по реда на Закона за храните, но не са предприели адекватни действия след това. Едва три месеца след извършване на проверката, и то по инициатива на търговеца, е подадено заявление за заличаване на удостоверението за регистрация на обекта.

Не са предприети адекватни действия по сигнал на потребител за нектар от праскови, на чийто етикет е посочено, че е произведен от биологично отгледани плодове. В производството на продукта са изброени много участници – нектарът е произведен от един оператор по поръчка на друг, който използва концентрат от праскови на трети оператор, като прасковите са произведени от четвърти оператор.

Липсват доказателства, че от Отдел „Безопасност и качество на храни”, към която е насочен сигналът, е извършена проверка за това дали операторите, които са извършили производството на нектара и плодовия концентрат, са включени в системата за контрол и дали притежават валиден сертификат за операции с посочения продукт, пише в доклада на Сметната палата.

При друг сигнал за развалена био салата от Отдел „Безопасност и качество на храни” допуснали грешка и проверили друг артикул, който не отговаря на описанието в жалбата. В проверката по сигнала е привлечена и друга ОДБХ, но поради несъответствието и недостатъчната първоначална информация от жалбоподателя, контролът и от двата отдела за безопасност на храните е извършен в неправилна посока. След предоставянето на допълнителни данни от страна на жалбоподателя обаче не са предприети действия за извършване на други проверки по случая, дават друг пример за липсата на координираност и контрол от Сметната палата.

В изпълнение на препоръките

След направените препоръки от независимата одитна институция в процеса на обсъждане на одитния доклад от земеделското министерство са уверили, че вече са предприети мерки за отстраняване на установените пропуски и актуализация на нормативната уредба и вътрешните правила и процедури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Що да ги контролират, нали са Био... това трябва да е достатъчно за кратуните...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Биохраните - поредния scam. Хората измислят все по-големи и големи простотии, а вселената генерира все по-големи и големи тапири. За сега вселената води.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още