IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственици на заведения очакват фалити заради кризата с коронавируса

Необходима е подкрепата на държавата за излизане от кризата в бранша, смята Павлин Петров, Българска асоциация на заведенията

10:42 | 13.03.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Очакваното затварянето за заведения, барове и нощни клубове заради коронавируса у нас заплашва сектора с фалити. Служителите на голяма част от обектите ще бъдат пуснати в отпуски, възмножно е да има множество съкращения. Зависи докога ще продължи ситуацията. Това каза Павлин Петров, Българска асоциация на заведенията, в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

Според Петров мерките в България са адекватни на фона на ситуацията по света. Той обаче отбеляза, че е необходима подкрепа на държавата и изготвяне на план между нея и бизнеса за излизане от кризата в бранша, която според госта ще продължи най-малко 6 месеца. 

“Ситуацията е прясна, още е рано да говорим за предстоящия летен сезон”, коментира Петров. Той добави, че отлив на туристи вече има, множество резервации са отказани.

Гостът отбеляза, че заведенията в страната вече са предприели необходимите мерки, които са били факт и преди коронавируса - помещенията се дезинфекцират, персоналът се проверява, а в повечето от тях вече има и дезинфектанти на всяка маса.

“Рано е да кажем колко ще струва кризата на бизнеса... Проблемът е много сериозен и трябва да бъде решен заедно с държавата”, каза още гостът.

От Българската асоциация на заведенията вече изпратиха писмо с искания за обсъждане на „данъчни облекчения, отпускане на средства за доплащане на заплати, подпомагане за спиране и отсрочване на плащането на задълженията им за данъци, такси, осигуровки, наеми и кредити”. Причината за искането е, че търпят големи загуби заради мерките срещу разпространението на коронавируса.

Повече вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 5
chelentano
преди 4 години
А доскоро се оплаквахте, че държавата и НАП ви се меси в бизнеса, а сега търсите държавна помощ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още