IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специализираният съд започва мега делото за КТБ

Само четенето на обвинителния акт ще отнеме до една година, коментира адвокат Александър Кашъмов

10:40 | 13.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Днес започва делото за фалита на Корпоративна търговска банка (KТБ). Разглеждането му ще стане в Специализирания наказателен съд от съдия Виржиния Петрова, която пое процеса.

„Това е много важно дело, защото обществото иска отговори какво се случи с КТБ – един от най-мащабните политико-финансови проекти и провали за последните години“, коментира пред bTV адвокат Александър Кашъмов от Програма „Достъп до информация“.

По делото са обвинени 18 лица, като окончателни и прецизни обвинения, описани в над 5 хил. страници, са предявени на всеки от тях. Разпитани са повече от 400 свидетели. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1 360 тома. Така обвинителният акт във всичките му копия е над 210 хил. страници.

Бившият председател на Надзорния съвет на КТБ Цветан Василев е обвинен за 76 деяния, като освен за организирана престъпна група той отива на съд и за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Сред обвинените е и бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев, който ще бъде съден за длъжностно престъпление.

В обвинителния акт са посочени още Снежанка Стефанова, Маргарита Голева, Александър Панталеев, Красимир Хаджидинев, Георги Христов, Мария Димова, Борислава Тренева, Маргарита Петрова, Елка Стойкова, Елена Индежва, Рангел Стойчев, Светлана Георгиева, Илиан Зафиров и Георги Зяпков.

“Аз уважавам труда на хората от прокуратурата, друг е въпросът дали е практически добър ход да се влиза с обвинителни актове в обем хиляди страници, тъй като това затруднява самия процес“, коментира  Александър Кашъмов.

Той даде пример с друго голямо дело – за взривовете в Горни Лом. Обвинителният акт по него е бил 120 страници и четенето в съдебна зала, като изисква законът, е отнело цял ден.

“Предвид това, че в София е почти невъзможно едно дело да се насрочва всеки ден, обвинителният акт за КТБ може би ще се чете от половин до една година”, предположи адвокатът.

Кашъмов обясни, че депутатът Делян Пеевски не присъства в делото нито като подсъдим, нито като свидетел.

„Странно е предвид несъмненото му участие в събитията, близките му отношения с основния подсъдим Цветан Василев и неговата съществена роля в съвременния икономически и политически живот в страната“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още