IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спешни медици отново излизат на протест

Поводът за недоволството са новите правила за допълнителни възнаграждения на лекарите на първа линия

09:48 | 10.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Спешните медици в страната излизат на символичен протест днес. Лкари, медицински сестри и шофьори на линейки от центровете за спешна медицинска помощ ще изразят недоволството си пред Министерство на здравеопазването.
Организатори са от Синдикат "Здравеопазване" към Националния синдикат "Защита".

Поводът за протеста са новите правила за допълнителни възнаграждения, които реално водят до драстично намаляване на възнагражденията на заетите по време на обявеното извънредно положение. 

Съби Георгиев, който е шофьор на линейка, коментира пред bTV, че допълнителните 1000 лв. за работа на първа линия не са получавани от юни насам.

В студиото на телевизията медицинската сестра Кристина Милчева обясни как е променена методиката, по която здравните работници ще получават допълнителното заплащане за работа на първа линия занапред.

„По новата методология искат да има доказан контакт с COVID болен - това ощетява нашите санитари, шофьори, които няма как да бъдат ограничени. Санитарите почистват и дезинфекцират линейките, шофьорите винаги помагат при нужда, така че тази заповед не е формулирана правилно", обясни тя.

Милчева потвърди, че допълнителното възнаграждение не е изплащано вече няколко месеца и добави, че протестите, които започват днес, ще бъдат симовлични, но ако няма реакция до седмица, те ще станат ефективни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още