IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срокът за издаване на лични документи се удължава с 6 месеца

Премиерът призова гражданите да не се поддават на паника заради разпространението на коронавируса

14:54 | 14.03.20 г.
<p>
	Премиерът Бойко Борисов.&nbsp;<em>Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС</em></p>

Премиерът Бойко Борисов. Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Срокът за издаване на лични документи се удължава с шест месеца, а срокът за документите за газовите уредби - до края на май. До 12 месеца се удължават протоколите за скъпите лекарства. Хората, които имат нужда от тях, няма да се излагат на допълнителен риск, каза премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерски съвет. 

Решенията на ТЕЛК се удължават до края на май, допълни Борисов. 

"Самосъзнанието и дисциплината ще решат проблема с паниката, да не си затваряме живота. Ако нещо е толкова необходимо, хората имат възможност да отидат да го купят. Ако собствениците на тези магазини не създадат необходимия ред, за да няма струпване на хора, ще бъдат затворени принудително", каза Борисов. "В ресторантите кухнята може да работи, ако се доставя до домовете. Колкото повече намалим движението, толкова повече бихме избегнали риска от разпространение на заразата", допълни той.

Премиерът посочи, че някои увеселителни заведения и за обществено хранене се опитват да заобикалят забраните, представяйки работата си като частни партита, но това е нарушение на режима. Борисов потвърди, че аптеките, супермаркетите и дрогериите остават отворени и засега няма да бъдат ограничавани.

Хотелите могат да продължат да работят, ако организират кетъринг по стаите. Магазините, които не са в молове, също не е нужно да затварят. Това каза днес на брифинг в Министерския съвет здравният министър Кирил Ананиев в отговор на въпроси по издадената вчера от него заповед.

"За радост, статистиката вече показва много повече излекувани. Светът предприе спешни мерки, нищо по-различно от това, които ние сме въвели", допълни Борисов. 

Той даде и препоръки към кметовете да бъдат внимателни към затварянето на пазарите. Всички големи хипермаркети, които не спазват забраната, ще бъдат затваряни.

От 17 ч. днес на телефон 112 ще има дежурни четирима души от Министерството на здравеопазването, за да могат да отговарят на всеки един въпрос и по максимално бърз начин да се вземе необходимото решение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още