IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срокът за оферти за концесията на "Летище София" бе удължен за пореден път

Причината за удължаването са промени в документите за концесионния договор

18:27 | 02.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Срокът за подаване на оферти за концесия за “Летище София” се удължава за трети път.  Заявленията ще бъдат отворени на 5 февруари сутринта.

Промяната се налага заради изменения в документите за концесионния договор, предаде Ройтерс, като се позова на данни на транспортното министерство.

Олагането на първоначалния график за отваряне на офертите на 22 октомври миналата година беше заради големия брой запитвания относно процедурата. По тази причина са били извършени някои технически промени.

Investor.bg припомня, че правителството рестартира търга през юли 2018 г., като очакванията бяха да се получат около 550 млн. евро от 35-годишна концесия на летището. От тях 280 млн. евро трябва да бъдат платени предварително.

Според прогнозите основното летище на България, което към момента се управлява от държавата, ще генерира приходи от 3,46 млрд. евро за целия концесионен период и приходи до 3,9 млрд. евро, ако срокът на концесията бъде удължен до максимум 46 години и седем месеца.

На 3 октомври миналата година стана ясен първият официален кандидат за концесията – Manchester Airports Group (MAG), който е най-големият британски летищен оператор. Компанията управлява три от основните летища във Великобритания, които обслужват 60 милиона пътници годишно. От оператора заявиха, че възнамеряват да инвестират 600 млн. евро в технологии, инфраструктура и подобряване на съоръженията на "Летище София".

По-късно и от индийската групировка GMR заявиха, че обмислят участие в наддаването въз основа на окончателните търгови условия за "Летище София".

Германският въздухоплавателен оператор Fraport също е заинтересован от концесията, докато испанската компания Aena заяви, че проучва възможността за съвместна оферта с австралийската група First State.

Интерес за участие в концесионния търг за “Летище София” показва и френският Aeroports de Paris. Той държи 46% от турската компания TAV Airports, както и швейцарската Flughaven Zuerich.

Идеята за концесия на “Летище София” беше възобновена веднага след формиране на третия кабинет "Борисов" и в началото на май 2017 г., когато транспортният министър тогава Ивайло Московски обяви намеренията на правителството да възобнови процедурата, спряна от служебния кабинет.

През октомври 2018 г. от БСП внесоха сигнал в прокуратурата с искане за проверка и отмяна на решението на Министерския съвет. Месец по-късно обаче Върховната административна прокуратура обяви протестът на червените за неоснователен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още