IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стефан Янев: Икономиката е в подем, той трябва да се запази и потвърди

Изпълнихме заявката за прозрачно, отчетно и професионално управление, отчете служебният премиер

16:03 | 15.09.21 г. 2
<p>
	Служебният кабинет &quot;Янев&quot; отчете работата си през последните четири месеца.&nbsp;<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Служебният кабинет "Янев" отчете работата си през последните четири месеца. Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Служебният кабинет на Стефан Янев отчете работата си през последните четири месеца. Премиерът Янев обясни, че са изпълнили заявката да управляват прозрачно, отчетно и професионално.

„Постарахме се да работим съобразно принципите, които декларирахме в началото – прозрачност, отчетност и професионализъм. Надявам се, че ги спазвахме и резултатите са видими за всички български граждани”, заяви Стефан Янев.

Той отбеляза, че служебното правителство е работело в една „безпрецедентна политическа обстановка”.

"Всички сме свидетели как 45-ото и 46-ото Народно събрание не успяха да излъчат правителство, което предполага, че от утре ще имаме нов служебен кабинет. Задачите, които стоят пред страната, ще бъдат изпълнявани в подобен дух и по подобен начин”, посочи той.

„Добрата новина от съвместната ни работа с 46-ия парламент е, че служебното правителство направи нещо нетипично за такъв тип правителство. Заедно с парламента успяхме да се споразумеем и да постигнем актуализации за три важни за страната бюджета”, отчете Стефан Янев.

Янев отчете и работата на кабинета по Националния план за възстановяване и устойчивост в посока защита на интересите на отделните браншове, на българския бизнес и на иновативната част.

„Това, което отчитаме в момента, е, че икономиката е в подем. Той трябва да се запази и да се потвърди. Имаме още работа с плана, но се надяваме в скоро време той да бъде изпратен в Брюксел и до края на годината първите пари да са налични в националния бюджет”, посочи Стефан Янев.

Служебният премиер каза още, че България е демонстрирала диалогичност по отношение на Република Северна Македония. Според него, ако се допуснат компромиси сега, ще бъдем свидетели на доста компромиси в бъдеще. „Надявам се, че през следващите месеци политиката на следващия кабинет ще бъде подобна“, заяви Янев.

Министър-председателят и министри от неговия служебен кабинет представиха днес отчет за дейността на служебното правителство, което изпълнява функциите си малко повече от четири месеца.

Министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев обобщи акцентите в ресора, подчертавайки предложените и одобрени мерки, осигуряващи по-висок доход от пенсии за възрастните хора. Той акцентира, че преизчисляването на пенсиите с 1,35 коефициент ще започне от 25 декември, което ще гарантира, че всички пенсии ще получат увеличение. Донев припомни, че това увеличение през по-високия коефициент е трайно, защото през бюджета са приети промени в КСО, така че опасенията, че е временно или пък за шест дни, не са основателни.

От 1 октомври се увеличава и размерът за паричното обезщетение за отглеждане на дете до двегодишна възраст. Определен беше и нов размер на линията на бедност, каза социалният министър.

Той отбеляза още, че безработицата у нас е рекордно ниска. „Към днешна дата тя е 4,82%. Такава не сме имали дори и в предкризисните 2008 и 2009 г. Това е исторически рекорд за България. Считам, че това е една структурна безработица, която може лесно да се управлява”, коментира Гълъб Донев.

Той отбеляза, че мярката 60/40, с която се подпомагат българските работодатели и служители, ще продължи до края на годината.

Според министъра на вътрешните работи Бойко Рашков служебният кабинет е създал условия за честни избори на 11 юли с „много добра организация, което позволи в голяма степен да елиминираме криминалния вот, който съпътстваше десетилетия наред изборите, които се провеждаха в нашата страна“.

Бойко Рашков коментира и записите с полицейско насилие, случило се на антиправителствените протести през лятото на 2020 г.

"Положихме усилия да извършим допълнителни проверки за провинилите се служители и те не са само четирима, а много повече. За резултата от тези проверки сме информирали широката общественост, включително за насилието, което беше упражнено и върху български журналисти", обясни Бойко Рашков.

„Засилили сме международното сътрудничество с Турция и Гърция по отношение на мигрантския натиск. В тесни връзки сме със съответните служби на тези две страни и работим успешно. Това взаимодействие ще продължи и занапред", посочи служебният вътрешен министър във връзка с очакванията за мигрантска вълна.

"Успяхме да надградим Националния план за възстановяване и устойчивост с оглед на оптимизация на проектите, да адресираме някои от основите критики, които бяха отправени при предишната версия - въведохме 11 нови проекта, 8 нови реформи".Това каза служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов в отчета си.

Той заяви, че в службите на Европейската комисия има разбиране, че ситуацията в България е политически трудна и нестабилна и вероятно ще се наложи служебен кабинет да подаде този важен документ, който да заложи голяма част от приоритетите на страната ни за следващите години. От друга страна, продължават да се изисква поемането на доста сериозни ангажименти в сферата на енергетиката, ясна стратегия за декарбонизация, която да очертае бъдещето на въглищните региони, допълни той. По думите му предстоят много трудни решения в тази сфера.

По отношение на споразумението за партньорство са проведени много срещи. Остава отворен въпросът за това колко региона да бъдат допустими за финансиране по фонда за справедлив преход, каза Атанас Пеканов. Позицията на ЕК изглежда твърда, че това в България трябва да са три региона - Стара Загора, Перник и Кюстендил, посочи той. Ние се борим и смятам, че ще успеем да добавим и прилежащите общини, работи се за развитие на териториалните планове на още 8 допълнителни региони, отбеляза вицепремиерът.

"Благодарение на актуализацията на бюджета вече можем спокойно да уверим всички граждани и фирми, че до края на годината средствата за тях са налични и няма да се налага да се правят импровизации, за да бъдат търсени най-разнообразни пера”, заяви в отчета си финансовият министър Асен Василев.

Министърът отбеляза безпрецедентният ръст на икономиката през последното тримесечие от 10%, както и повишаването на ефективността на НАП и митниците, което е довело до 2 млрд. лева допълнителни приходи за държавната хазна. "Фокусът на проверките бе изместен върху фирмите, бенефициенти за големи обществени поръчки, а не върху фризьорските салони", припомни Василев.

Министърът на икономиката Кирил Петков отчете, позитивните данни за българската икономика през второто тримесечие на годината. Той посочи, че 10% е ръстът на БВП, 8% е ръстът на Брутната добавена стойност и 20%  е ръстът на износа стоки и и услуги.

По думите му това са „големи цифри, показващи икономически растеж“.

"Мерките за подкрепа на бизнеса, които ние добавихме, се увенчаха с успех. Скоростта, с която се усвоиха, беше по-бърза отколкото очаквахме. Работихме добре и по Плана за възстановяване. Вкарахме допълнително и нови инвестиции. Продължихме и работата по предприемаческата култура в България”, посочи още служебният министър на икономиката.

Кирил Петков подчерта и усърдната работа по спиране на порочни практики като тези с инхаус поръчките без конкурс и реална конкуренция. Петков посочи, че са спрени много проекти, през които се източват държавни средства и отбеляза спрения проект за правителствен комплекс в "София Техпарк", работата на Българската консолидационна компания, на Българската банка за развитие,  проекта за прекратяване на корупцията в общините. „Вярвам, че когато има честен отбор с ясен план, може да се постигне много дори и за четири месеца“, заяви Кирил Петков.

Като успех икономическият министър изтъкна и инициативата "Три морета", както и привличането на нови чуждестранни инвестиции. "Привлякохме редица нови инвестиции, шест от тях с много висок потенциал - в Ловеч вече ще имаме нов завод за електромобили“, припомни Петков и благодари на търговските представители по света, които са събрали над 600 писма за инвестиционни намерения“.

„Имаме съществен напредък във всяка една от областите, за които отговаря министерството – училищно и предучилищно образование, висше образование, научни изследвания, европейски и други фондове за образования  и наука”, посочи министърът на образованието Николай Денков.

Започнала е процедура по вливане на Летище "София" в Летище "Пловдив", потвърди министърът на транспорта Георги Тодоров. Процедурата е дълга, на няколко етапа и ще продължи шест месеца, уточни той.

Кабинетът "Янев" беше назначен от президента Румен Радев на 11 май. Това е втори кабинет в президентския му мандат и шести служебен в най-новата ни история. 

На 12 май служебното правителство начело с премиера Стефан Янев встъпи в длъжност с основната задача да организира и проведе честни и демократични избори на 11 юли. 

Утре държавният глава ще назначи нов служебен кабинет, който да подготви и проведе вторите за тази година предсрочни избори за парламент, както и вота за президент и вицепрезидент, насрочени за 14 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
И без карантина пак, сега големите цифри са на фона на умрялата 2020та...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Я ударете една карантина и ще ***** мамата на всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още