IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стефан Попов: Политиките в България са вид имитатор

В България антикорупционната кампания е привнесена от чужбина, създават се мега административни структури, посочи професорът по политическа философия

17:45 | 22.07.20 г.
Стефан Попов: Политиките в България са вид имитатор

"Вместо да създаваме поредната организация за борба с организираната престъпност и корупция, трябва да намерим начин управлението да се изчисти от своите вътрешни дефекти и институциите да се подредят добре", е мнението на анализатора.

Попов коментира, че обществото е много податливо на кухи фрази.

"Популистката ситуация е ситуация на масова демокрация. Тя предполага равно участие на всички, имащи право на глас. Това означава, че 40% от българските граждани, които са функционално неграмотни, участват във формиране на политическо представителство. Те по дефиниция са аудитория на някакъв вид шоу. Възможността те да бъдат заразени не просто от кухи фрази за корупция, а от суеверия и шоу е огромна, предупреди проф. Попов и отбеляза, че политиката се превръща в маркетингова дейност. - Който успее да хване вълните на тази функционално неграмотна аудитория, може да спечели 40% на избори."

По думите му изграждането на глобална антикорупционна кампания от Световната банка е нещо напълно излишно, тъй като кампанията не е локална и според нея се предполага, че корупцията е всеобщ обект.

"Предполагането, че корупцията е всеобщ глобален обект, срещу който целият свят води кампании, не води до никъде и превръща конкретните управленски дейности по снижаване на корупционните дефекти в една корупционна реторика, която обхваща политическата сфера. Така всички политически играчи започват да се обвиняват един друг в корупция", смята Стефан Попов.

Той смята, че двайсетгодишният ефект от глобалната кампания срещу корупцията е довела до извода, че това е безсмислена атака.

„В България антикорупционната кампания е привнесена от чужбина, политиките са вид имитатор – нямат капацитет да оспорват и да генерират на основата на специфичен български контекст“, категоричен е Попов.

Според него най-важното, за да се отключи развитието на България във всички сфери – обществена, политическа, е състоянието на основните институции в една правова държава, а за обществото трябва да има върховенство на закона.

Преминава ли животът ни сред кухите фрази? Защо борбата срещу организираната престъпност създаде няколко мега административни структури? Има ли независими съд и следствие? Кои страни могат да ни послужат за пример като правови държави? До къде могат да доведат протестите? 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на "В развитие" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още