IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойчо Кацаров предлага да отпаднат лимитите за болниците

Обсъждат се и промени в цените на медицинските услуги, заяви здравният министър

11:40 | 14.06.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров настоява да отпаднат лимитите за болниците. Това заяви служебният министър на пресконференция след среща с ръководствата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на Българския лекарски съюз (БЛС).

Стартират обсъждания за промени в Националния рамков договор - сред идеите е да отпаднат лимитите за болниците, както и да се увеличат цените на клиничните пътеки. И двете искания според служебния министър ще влязат в сила не по-рано от 1 януари 2022 г.

Кацаров напомни, че лимитите за болниците бяха въведени през 2015 година (от министър Петър Москов, бел. ред.), а няма данни това да е подобрило медицинската помощ. „Те (лимитите, бел. ред.) са наказание за добре работещите болници", заяви здравният министър.

Стойчо Кацаров представи някои насоки за промяна в модела на здравната система, по които е постигнато съгласие със Здравната каса. Предстои да започнат преговори за промени в Националния рамков договор.

„Решени сме да започнем незабавно промени в здравната система и тази воля не свършва с мандата на служебното правителство. Състоянието на здравната система не е добро, всичките ни здравни показатели са лоши, налага се промяна. Нещата, които могат да бъдат направени отсега, ще бъдат започнати и без нови избори и нов парламент“, обобщи Кацаров.

Министърът аргументира предложението си да отпаднат лимитите за болниците, като посочи, че те са причина за неизплатената надлимитна дейност и множеството съдебни дела от страна на лечебните заведения. Според него този модел не може да работи. 

„Много болници осъдиха Здравната каса, а тази година имаше няколко решения на съда, според които, ако дейността действително е извършена от болницата, не може да не бъде платена. На практика лимитите са наказание за добре работещи болници“, заяви Кацаров. „Разликата е, че когато определяш лимити, изборът кой и къде да се лекува го прави този, който определя лимитите. Когато нямаш лимити, изборът се прави от потребителя, от пациента“, обясни Кацаров.

„Искаме да поставим началото на такава промяна, защото всички споделяме оценката, че здравната ни система не се намира в добро състояние и може са работи доста по-добре, отколкото работи в момента”, посочи още министърът.

На следващо място министър Кацаров предлага да се обсъдят промени в цените на медицинските услуги. Според него трябва да се плаща повече на болници, където има повече дейности.

Кацаров ще настоява и за въвеждането на коефициенти на цените на тези медицински услуги, той като „не е все едно дали човек, който се лекува, е на 20 или на 90 години. Поставянето на дадена диагноза също не е различно. Идеята на въвеждането на коефициенти е, за да има по-справедливо заплащане", обясни той.

Според Кацаров отпадането на лимитите и промяна на цените на клиничните пътеки може да стане още от следващия месец, но правилното е да се договорят и да се стартират от 1 януари 2022 година със следващия бюджет.

Друго предложение на Стойчо Кацаров е да се прехвърлят повече дейности от болничната помощ в извънболничната. „Повече дейности трябва да се извършват в извънболничната помощ, тъй като модерната медицина вече го позволява“, каза той.

Обсъждано е и преустановяване на денонощното разположение на личните лекари, защото се знае, че това е практически неизпълнимо.

Ще се търси начин и за повишаване на контрола върху медицинските дейности от страна на пациентите. Кацаров уточни, че и потребителите би трябвало да са заинтересовани да не се злоупотребява с техните пари и източването на системата.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев каза, че експертите ще обсъдят какви биха могли да бъдат промените в нормативната уредба, а за цени може да се говори през есента, когато ще има яснота за бюджета на НЗОК.

Председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров посочи, че идеите на министъра са били обсъдени в съсловната организация. Важно е парите да следват пациента, да не се определят в някой кабинет, важно е да изнесем голяма част от дейностите в извънболничната помощ, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Asdf1234
преди 2 години
Това добре, като си казал А, кажи и Б. Въпросът е че си еднодневка. Трябва да има партиди за всеки здравно осигурен, така както е и при пенсионните фондове. Три партиди, Универсална по НЗОК, която покрива до 90 % от разходите за болнично лечение. След 10 години, до 80, след още 10 години до 70 %. Доброволна за останалите 10 % 20 и 30 % и застраховка, която покрива допълнителните разходи и липсата на доходи от трудови правоотношения до 6 месеца. За пенсионерите всичко се покрива от НЗОК. Така се прави тъ па ко..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още