IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на язовир "Пловдивци" започва 30 години след първите проекти

Финансирането е осигурено от Световната банка в рамките на дългосрочно споразумение

16:48 | 09.12.14 г.
<p align="LEFT" style="margin-bottom: 0.35cm; font-weight: normal; line-height: 115%">
	Лиляна Павлова подписа договор за строителство на язовир &bdquo;Пловдивци&ldquo; с представителя на консорциум &bdquo;Пловдивци&ldquo; Георги Харизанов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Лиляна Павлова подписа договор за строителство на язовир „Пловдивци“ с представителя на консорциум „Пловдивци“ Георги Харизанов. Снимка: БТА

Строителството на язовир "Пловдивци" започва през 2015 г. - 33 години след първоначалното проектиране през 1982 г. Това стана ясно при подписването на договор за изграждането на съоръжението с изпълнител консорциум "Пловдивци".

Работата по съоръжението ще струва 47,4 млн. лева, а срокът на изпълнение по договор е 900 дни от откриването на строителната площадка. По план строителните дейности трябва да приключат през 2017 г. Освен язовира ще се изгражда и  пречиствателна станция. Финансирането е осигурено от Световната банка в рамките на дългосрочно заемно споразумение.

„След 20 години в България отново започва строителството на язовири за питейни нужди“, каза при подписването на контракта министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, цитирана от БТА.

Тя информира, че изпълнителят на обекта е избран с открита тръжна процедура чрез избор от къса листа от компании по правилата на Световната банка.

Следващата процедура ще е за избор на изпълнител за изграждането на язовир "Луда Яна", който е с прогнозна стойност 52 млн. лева, а 30 млн. лева е прогнозата за рехабилитация на язовир "Студена". Парите за рехабилитация на този язовир са се увеличили драстично, защото ще трябва да се работи по подводен способ, без да се спира съоръжението, за да не остават жителите на Перник без вода. Финансирането на обектите е от Световната банка.

Язовир "Нейковци", който също е включен във финансирането от финансовата институция, остава на етап на проектиране.

Язовир "Пловдивци", който се намира на територията на община Рудозем, ще покрие изцяло осигуряването на питейна вода за област Смолян, каза министърът. По време на строителството ще бъдат разкрити 350 нови работни места, след това също ще има постоянна заетост. Завиреният обем на язовира ще бъде 2,4 млн. куб. метра, което е 60 пъти повече вода, отколкото в момента се събира от 67 малки водоизточника в Смолянско.

В момента в района водата е с непостоянен дебит и много населени места остават на воден режим. Министър Павлова съобщи, че вече има избран оператор на съоръжението и това е ВиК Смолян.

В отговор на въпрос тя каза, че до края на следващата седмица ще бъде разработена промяната в Закона за водите, свързана със създаването на единната институция, която да контролира язовирите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още