IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът решава днес дали да отстрани от длъжност Десислава Иванчева

Столичният общински съвет трябва да избере нов временно изпълняващ длъжността кмет на район "Младост"

10:25 | 31.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Апелативният специализиран съд в София ще решава днес дали да бъдат отстранени окончателно от длъжност кметът на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и нейният заместник Биляна Петрова.

Междувременно днес Столичният общински съвет (СОС) трябва да избере нов временно изпълняващ длъжността кмет на "Младост", тъй като вече изтича предизвестието за напускане на Владимир Клисуров. Той беше избран за кмет след ареста на Десислава Иванчева по нейно желание. Клисуров обаче се отказа от поста. Това е втори опит на общинската администрация да назначи ръководство на района.

Изборът на нов кмет трябва да бъде направен измежду действащите заместник-кметове. Проблемът е, че не е съвсем ясно кои от тях са назначени легално.

Заместник-кметът Румен Русев беше уволнен от Иванчева, но заповедта за отстраняването му най-вероятно не е легитимна, защото е издадена от ареста, припомня БНТ. По време на краткото си управление Клисуров пък е издал друга заповед за назначаването на ПР-а на Иванчева - Петър Кърджилов. Не е ясно как ще се процедира, ако се окаже, че никой от тях не е легитимен.

Прокуратурата вече поиска временното прекратяване на правомощията им, след като стана ясно, че от килията си в националното следствие Иванчева е издала заповед за уволнението на заместник-кмета на „Младост“ Румен Русев, който е един от основните свидетели срещу нея, съобщава БНР. Във факта, че иска да управлява общината, макар и „под стража“, прокуратурата видя опасен прецедент, но и предупреждение към свидетелствалите срещу нея хора от общинската администрация. Също така Иванчева в момента би трябвало да се води в отпуск, което също поставя въпроси около това дали е легитимно да издава заповеди. 

Вчера е било изпратено писмо с актуалните заместници, между които съветниците в СОС трябва да изберат един, коментира в ефира на bTV председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Според волята на сегашния изпълняващ длъжността Владимир Клисуров това ще е Петър Кърджилов. „Общинският съвет показа, че се съобразява с желанието на мажоритарно избрания кмет”, посочи той.

Предсрочни избори е възможно да има само ако общинската избирателна комисия прекрати правомощията на Иванчева след съдебно решение, но за момента предпоставки за това няма. посочи Герджиков. Председателят на СОС е категоричен, че с избирането на новия изпълняващ-длъжността кмет, „Младост” пак ще се управлява както досега.

„В района ситуацията никак не е добра. „Топлофикация” година чака разрешение да осъществи инвестиционната си програма и да се сменят топлопроводи. Имаме сигнали за забавяне в издаването на акт за общинска собственост за изграждане на улици - на нещо, което вече сме изкупили, проектирали и планирали. Косенето на тревните площи се бави, цари хаос”, посочи той.

Според Герджиков отговорност носи политическият екип на Иванчева. Той визира всички заместник-кметове, избирани от нея и политиците, които „я използваха да влязат през задния вход в общината и я изоставиха и се отрекоха от нея - като партия „Нормална държава.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още