IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Със 158 млн. лв. от бюджета част от пътя Калотина - София става магистрала

Модернизацията на пътя има и европейско финансиране по "Свързана Европа"

13:01 | 11.10.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив АПИ</em></p>

Снимка: Архив АПИ

158,2 млн. лева ще бъдат отделени от държавния бюджет за рехабилитацията на участък от пътя Калотина - София, съобщава правителствената пресслужба. Решението беше взето по време на правителственото заседание по-рано днес.

Общата стойност на проекта е 177 млн. лева, като останалите средства са осигурени от Механизма за свързване на Европа ("Свързана Европа").

Участъкът, който предстои да бъде модернизиран, включва строителство на автомагистрала с дължина 14,5 км и габарит 25,5 м, както и множество съоръжения като мостове, надлези, подлези, пътни възли и тунели за преминаване на едри бозайници.

В началото на септември Агенция "Пътна инфраструктура" стартира два търга за строителство на отсечки от магистралата на обща стойност почти 259 млн. лева. 

Пътят Калотина - София е част от републиканската пътна мрежа и част от основната трансевропейска транспортна мрежа. Участъкът осигурява връзката към коридор "Ориент/Източно Средиземноморски". Трасето е част от направлението Лондон - Будапеща - Белград - Ниш - София - Пловдив - Истанбул - Калкута, което е най-краткият път от Западна Европа към Близкия изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
пасъм
преди 6 години
E от Драгоман до Сливница ще е скоростен път с по две ленти, каква магистрала...Нищо не сте написали и за многогодишните срокове за изпълнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още