Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Теодор Маринов: ОББ няма да финансира бизнеси с тежък въглероден отпечатък

Кредитираме производство на компании с енергийна ефективност, посочи изпълнителният директор на Обединена българска банка

гледано: 1894   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Като група на KBC брандираме всички "зелени финансови продукти", които отговарят на изискванията на таксономията. Очакванията са да оценим ефекта на въглеродния отпечатък върху околната среда. Това коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Теодор Маринов, член на управителния съвет и изпълнителен директор на Обединена българска банка.
Още по темата

„Създадохме т.нар. бели книги за всички сектори, които имат въглероден отпечатък в рамките на 90% от общия въглероден отпечатък в България. Разполагаме с данни за всеки от тези сектори, с данни за нашата експозиция, за основните тенденции и действията, които трябва да предприемем", обясни той по какъв начин банките ще одобряват проектите за финансиране.

През ноември 2020 година Европейската централна банка публикува ръководство относно рисковете, свързани с климата и околната среда. Очакванията са това да доведе до съществени промени в дейността на банките.

"Имаме програма на ниво страна и на ниво група KBC. Не сме чакали инструкциите на Европейската централна банка. При нас става дума за дългогодишен проект, започнал от преди десет години", съобщи банкерът.

По думите му, политиката на холдингово ниво е да не се финансират компании, в които съществена част на производството е да ползват енергия от въглища, а те нямат план за промяна.

Теодор Маринов обърна внимание, че зелената стратегия е "процес в развитие" и още има много елементи, които трябва да се изяснят.

„За да бъдем прозрачни към обществото, към акционери, към икономическите агенти и най-вече към нашите клиенти, трябва да имаме ясни правила. В момента сме в процес на финализиране на оценките“, посочи той и напомни, че конкретните делегирани актове, свързани с таксономията, бяха публикувани през май и от тогава се анализират процесите.

На въпроса как екологичните, социални, управленски фактори (ESG) ще се отразят на продуктите, които предлага банката, Маринов каза: "Ние сме изключително активни във финансирането на възобновяеми енергийни източници, във финансирането на електрически превозни средства, в проекти, свързани с подобряване на енергийната ефективност на бизнесите".

Банкерът потвърди, че веднага след като през 2017 г.  KBC придоби ОББ, българската банка е имала преходен период, в който да се включи в стандартите на международната група.

„В ОББ имахме кредити към въглищния сектор в България и още през 2017 година излязохме от този бизнес, като се съобразихме с политиката на групата да не финансираме бизнес, свързан с въглища“, каза още Маринов.

Как ESG вълната се отрази на българските банки? Какво е зеленото бъдеще на българската банкова система?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Нова наредба регламентира изискванията към хранителните добавки