Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Туристическият бранш иска да засили ваксинацията със средства от бюджета

До 10 дни ще са ясни нови решения за работата на туристическия сектор в условията на пандемия

Туристическият бранш иска да засили ваксинацията със средства от бюджета

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В следващите десет дни държавата и туристическият бизнес ще търсят нови конкретни решения за работата на сектор "Туризъм" в условията на пандемията. Около това се обединиха премиерът Стефан Янев и представители на туристическия бранш на среща днес.

В срещата участваха и четирима министри - на финансите, на туризма, на здравеопазването и на икономиката. Целта бе да се обсъдят проблемите на сектора и работата им по време на пандемията, както и обезщетенията за бизнеса от страна на държавата. Сред темите на разговорите беше и разпределението на парите от бюджета, предвидени за сектора. С актуализацията на бюджета за туристическия бизнес бяха отпуснати 70 млн. лв.

Още по темата

Средствата за сектор "Туризъм" в актуализирания бюджет ще бъдат използвани и за засилване на ваксинационния процес в страната, обяви министърът на туризма Стела Балтова на брифинг след срещата.

Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията каза, че ще продължат да работят, както и досега - протестно. Те планират в следващите дни да депозират в Министерството на туризма предложенията си за работа на заведенията на базата на европейските практики. По думите му ще инициират срещи с новите министри на икономката и финансите, на които ще изложат опасенията си и това, което искат да бъде променено в мярката 60/40.

Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, заяви, че за туристическия сектор е важно да се даде знак за подкрепа. Ваксинацията е възможност за осигуряване на икономически растеж, затова трябва да се намери как тя да бъде стимулирана, посочи тя. 

През следващите 10 дни трябва да бъдат готови и мерките, които ще позволят на бизнеса да работи. А това става през инструментариум от различни видове тестове, които удостоверяват здравния статус на всички ползватели на публични услуги. Искаме този кръг от тестове да бъде прилаган не само за ползване на услуги в хотели и ресторанти, но и в други сектори, обясни Полина Карастоянова.

Министърът на туризма Стела Балтова от своя страна заяви, че на срещата всички са се обединили около това, че държавата има нужда от работещ сектор „Туризъм“. "Всички искат да работят, да не бъдат ограничавани и да дадат своя принос за развитието на икономиката в страната", каза Балтова.

До 10 дни ще се направи втора среща, като през този период ще бъдат взети решения в посока да се намери възможност средствата, които са отделени за сектора в актуализирания бюджет, да бъдат използвани за стимулиране на ваксинационния процес. Страната ни има интерес от това да остане "зелена дестинация", а изискването за това е да бъде постигнато ниво на ваксинация, което да позволи на чуждестранните туристи да пожелаят да посетят България, каза Балтова.

Ще се търси решение и за пакет от сертификати, които да удостоверяват сигурността на посетителите във всички места за настаняване, заведения за хранене и туристически обекти.

Туризмът е важен сектор от икономиката ни, стремежът ни е да проявим нашата грижа и да намерим общ език по това, което предстои, каза служебният премиер Стефан Янев в началото днес преди срещата с представители на туристическия бранш. „Ако до момента имахме относително добър летен сезон, време е погледнем напред и да направим организацията за зимния“, посочи той.

„Разчитаме, че в диалог ще намерим правилния подход към проблемите, които са ни известни. Проблеми, за които имаме желание да влезем в детайли, за които да видим какво можем да направим съвместно, за да бъде браншът в добра кондиция и състояние на работа, но в същото време и мерките за здравето на българските граждани да бъдат адекватни и да се прилагат по най-добрия начин“, обобщи Янев.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
То сега няма кой за работи в мизерните им хотели, а искали да де засили ваксинацията. Аххахах много долнопробни парчета.

Още от Икономика и политика
Прогноза: 9% ще е ръстът на фалитите в България за 2022 г.