IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристическият бранш очаква 5-процентов спад през летния сезон

И тази година хотелиерите търсят квалифицирана работна ръка от Украйна и Молдова

11:11 | 19.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Туристическият бранш очаква по-слаб летен сезон тази година. На фона на сериозното намаляване на ранните записвания прогнозите са за около 5% спад. Според Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма за решаване на проблема е нужна политика на държавата за увеличаване на продължителността на сезона у нас до около 10 месеца. По думите му проблемите идват от краткия летен сезон у нас и ниските цени.

Занков отбеляза, че предприятия, хотелиери, заведения и туроператори трябва да бъдат много по-активни. Много конкурентни държави се завърнаха ударно на туристическия сектор и взеха много от нашите ключови пазари, но като цяло се надяваме на един успешен туристически сезон, посочи той по БНТ.

На прага на новия летен туристически сезон отново има недостиг на квалифицирани кадри в туризма, споделят още от бранша. Търсят се сервитьори, бармани, камериерки и готвачи. И тази година хотелиерите ще потърсят квалифицирана работна ръка от Украйна и Молдова. Причината за наемането им е липсата на достатъчно български кадри. 

Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите, коментира, че проблемът се задълбочава, но има хотелиери, които нямат такива големи проблеми с персонала. Много зависи от самия мениджмънт.

Сериозен недостиг има на сервитьори, бармани и готвачи. Основно изискване към персонала е средно или висше образование, както и владеене на чужд език, предимно английски, руски или немски. Хората с такива качества обаче рядко кандидатстват за сезонна работа. Заплащането, което се предлага в зависимост от позицията, е около средната работна заплата за Варна - 800 лева, обясни пред БНТ Косев.

Анелия Крушкова, която е бивш председател на Агенцията по туризъм, каза в ефира на Bulgaria ON AIR, че няма как сезонът да мине без чужди работници по черноморските ни курорти. С това се съгласи и Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той даде пример с Полша, която по думите му е абсорбирала 2 милиона украинци и там вече не се говори за такъв недостиг.

"Голямата драма на нашите хотелиери и всички, които участват в туристическата атракция, е обучението, образование, квалификацията, всичко това, което би следвало да бъде направено преди който и да било да заеме своя пост", каза Анелия Крушкова. Според нея бизнесът не търси кадри на правилните места и няма воля да ги обучава, защото след това подготвените кадри си намират работа в чужбина.

Теодор Дечев отбеляза, че една препоръка от 5-звезден хотел върши за работника много повече от диплома. Той допълни още, че навсякъде по света в туристическия бранш има проблеми с намирането на кадри и винаги това се решава с внасянето на хора.

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още