IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туроператорите са против идеята на НФСБ да се премахне забраната за пушене

От АБТТА призовават да се засили контролът по спазването на сегашните разпоредби за заведения без цигарен дим

16:40 | 13.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) се обяви против законодателна инициатива, според която отпада режима, забраняващ тютюнопушенето в заведенията за хранене и развлечение. Това става ясно от съобщение на организацията до медиите.

По-рано днес от партията на Валери Симеонов "Национален фронт за спасение на България" (НФСБ) обявиха, че ще предложат законопроект за промяна в Закона за здравето, с който да се разреши пушенето в обособени помещения.

„АБТТА изразява категорично мнение, че всички варианти за промяна в Закона за здравето чрез обособяване на зони за пушачи и непушачи са неефективни и не са в състояние да постигнат защитен ефект. Освен че не предпазват работещите в развлекателната индустрия - най-често жени и млади хора, от постоянните въздействия на съдържащите се в тютюневия дим канцерогенни и токсични вещества, частичните ограничения не осигуряват защита от вредните въздействия на пасивното пушене, тъй като най-често използваните вентилационни технологии нямат голям ефект върху степента на замърсяване с тютюнев дим, за излагането на който, както е известно, няма установено безопасно ниво“, пише още в становището на асоциацията. 

Според браншовата организация високата посещаемост на заведенията, която има в момента, когато е валидна забрана за пушене на закрито, показва, че няма как тя да е в ущърб на обществените интереси и причина за сътресения в туристическия бизнес.

От АБТТА призовават да се засили контролът по спазването на забраната за пушене. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още