IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговци на изкуство и виртуални валути ще са под контрола на мерките срещу прането на пари

С гласуваните на първо четене текстове депутатите въведоха забрана за разкриване или поддържане на анонимни банкови сметки, сейфове или банкови сейфове на фиктивно име

11:53 | 25.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Депутатите разшириха обхвата на мерките срещу изпирането на пари с приети на първо четене промени в законодателството. "За" законопроекта за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари гласуваха 78 народни представители, други 32 се въздържаха, информира БТА.

С измененията, в обхвата на закона вече попадат и лица, които съхраняват, търгуват или действат като посредници в търговията с произведения на изкуството. Това става в случаите, когато стойността на сделката възлиза или надвишава 10 хил. евро. В обхвата на законодателството са и лицата, които по занятие предоставят услуги за обмяна на виртуални и признати валути без златно покритие, както и доставчиците на портфейли, които предлагат попечителски услуги.

С гласуваните на първо четене текстове се въвежда забрана за разкриване или поддържане на анонимни банкови сметки, сейфове или банкови сейфове на фиктивно име.

Промяната в законодателството се налага във връзка с приетите от Европейската комисия нови изисквания за намаляване възможностите за превенция и за противодействие на изпирането на пари и финансирането на тероризма.

В мотивите към предложението се отбелязва, че ако въпросните изисквания не бъдат въведени в българското законодателство, това ще се отрази негативно на процеса по присъединяване към Валутния механизъм ERM и Банковия съюз.

По предложение на народния представител Дилян Димитров от ГЕРБ срокът за получаване на предложения между двете четения беше удължен.

Иван Иванов от "БСП за България" коментира, че е необходимо законът да бъде прецизиран между двете четения. "Няма необходимия механизъм да бъде точно и ясно прилаган законът", посочи Иванов. Той беше категоричен, че по отношение на разширяването на кръга от лица, които трябва да докладват пред ДАНС за сделки, не е желателно "счетоводителите да бъдат превръщани в доносници". Поводът за опасението му е предвидената промяна, с която и счетоводителите попадат сред кръга от лица, които са длъжни да идентифицират клиентите си при установяване на търговски или професионални отношения при извършване на операция или сключване на сделка.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още