IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В края на 2020 г. разходите на работодателите за труд се връщат към ръст

Общите разходи за един отработен час нарастват през четвъртото тримесечие с 10% на годишна база, отчита НСИ

12:40 | 22.03.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

В края на миналата година разходите на работодателите за труд се връщат към ръст, след като през третото тримесечие на 2020 г. съществено забавиха прираста си, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Тенденцията на спад в разходите се ускори в месеците на извънредно положение заради коронавирусната пандемия и налагането на ограничителни мерки, което затвори много бизнеси. Така през юли-септември 2020 година общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нараснаха с едва 3,5% спрямо третото тримесечие на 2019 година. Ръстът през второто тримесечие беше с 9,9%, през първите три месеца на годината - с 10,2%, а през четвъртото тримесечие на 2019 г. – с 11,9%.

За последните три месеца на пандемичната 2020 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 10% на годишна база, като показателят се доближава до нивата от пролетта, когато коронавирусът за първи път затвори голяма част от икономиката на страната.

Индекс на общите разходи на работодателите за труд 

Увеличението в индустрията е с 4,6%, в услугите - с 8,2%, и в строителството - с 6%.

По икономически дейности през октомври-декември 2020 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в „Образование“ - с 25,6%, „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 24,7%, и „Операции с недвижими имоти“ - с 20,5%.

Намаление на общите разходи за труд е отчетено в „Култура, спорт и развлечения“ - с 2,4%, и „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 0,9%.

За последните три месеца на 2020 г. на годишна база разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 10%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 10,1 на сто.

По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 24,8% за „Образование“ до -3,1% за „Култура, спорт и развлечения“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още