IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владислав Горанов: Има средства за глобата на НАП

Няма да се наложи орязване на заплати и бонуси, изплащането на глобата представлява нетна операция, твърди финансовият министър

15:39 | 23.08.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Националната агенция за приходите (НАП) има достатъчно пари, за да плати глобата, която Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) се очаква да наложи на приходната администрация, заради изтичането на личните данни на над 5 млн. българи.

"Това няма да се отрази на бюджета, ще се отрази на съдбата на тези терористи, които атакуваха системата", коментира финансовият министър Владислав Горанов в отговор на журналистически въпрос, цитиран от Dnes.bg. Той придружава премиерът Бойко Борисов по време на откриването на рудник "Ада тепе" край Крумовград.

По думите на Горанов в НАП вече са направени достатъчно кадрови промени и даде за пример освободените ръководители на звената за IT сигурност в данъчната служба.

"Имаме достатъчно пари от самия бюджет и няма да се наложи дофинансиране на системата", категоричен е Горанов. Според него няма да има орязване на заплати и бонуси, тъй като от гледна точка на бюджета изплащането на глобата представлява нетна операция. 

Преди дни председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов анонсира, че ще оповести размера на глобата следващата седмица. Проверката е приключила, а днес на НАП трябва да е връчен акт за административно нарушение. В рамките на три работни дни данъчните ще имат възможност да отговорят и след това ще стане ясен размерът на глобата. 

Общият регламент относно защитата на данните предвижда възможността заедно с корективната мярка да бъде наложена и имуществена санкция, респективно глоба. Налагането на корективна мярка под формата на "имуществена санкция" се извършва по реда на Закона за административните нарушения и наказания, като производството се образува със съставяне и връчване на акт за установяване на административно нарушение.

Индивидуалният размер на санкция се определя след като се вземат предвид направени от страна на нарушителя възражения в законоустановения срок. Най-високата глоба, която може да бъде наложена, е в размер на 20 млн. евро или 4% от годишния оборот на НАП.

Според Цвета Маркова, бивш председател на Държавната агенция за сигурността на информацията, от глобата на НАП няма да произтече нищо. “Считам, че нарушението е изключително сериозно, но размерът тук няма значение. Даже допускам, че дори да би бил наложен най-високият размер, за да се успокои обществото, че нещо се прави, най-вероятно при евентуално обжалване съдът ще намали този размер. Абсолютно съм съгласна, че тук тази сума буквално ще бъде преместена виртуално от едно място на друго, т.е., от един бюджет в друг и това няма да гарантира по-голяма сигурност в бъдеще“, коментира тя пред БНР. Маркова е категорична, че през всички години се наблюдава неглижиране и подценяване на киберсигурността у нас, за което са необходими спешни мерки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 години
От левия в десния джоб. И баба може така :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
Спящият бик
преди 4 години
Чак сега разбирам със сигурност, че иронизираш, когато хвалиш властта. Евала, успя дълго време да ни провокираш без да се усетим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
многодобре
преди 4 години
...като чета постовете ти имам чувството, че супер компютъра на боко ги генерира а не жив човек!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 10
s3
преди 4 години
Дали ще има пари за бонуси не е толкова важно. По-важното е както казва г-н Горанов, че има предостатъчно средства за погасяване на тази глоба, че и на други ако се наложи, защото реално е нетна операция и за никого няма значение колко са глобите. Ако искат и 10 млрд. лв. глоба да тръснат на НАП заради лошите злобни хакери, нас това няма да ни събори.Но после вицето Николова като им покаже на мръсните долни хакери своята ИТ карта, ще видят те кон боб яде ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 0
многодобре
преди 4 години
...има средства? ...добре! ...от каква дейност са? ...произвеждатели, творите ли? ...не са от глоби на чиновници в структурата, предполагам! ....ахаааа! ...парите са от труда на онези които бачкат! .....плуже.и неблагодарни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
Аз си мисля , че покрай средствата за глоба ще се намерят пари за още бонуси , за да се запомни случая по- добре .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 6
s3
преди 4 години
Браво на министър Горанов, ето че глобата ще е просто една нетна операция и няма да се отрази на нищо. Каквото е било, такова и ще бъде, стабилност има. Нека всички да видят, че стабилността ни е гарантирана и няма мърдане.А колкото до хакерите клатещи положението, вицето Марияна Николова като нищо ще им покаже IT картата си, за да знаят че има кой да ги сложи по местата им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още