Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Водна криза има, водна криза май няма

Екоминистърът емоционално се оплака от липсата на действия заради предстояща водна криза в Бургас в парламента, но при премиера се въздържа

Водна криза има, водна криза май няма

Емил Димитров в Народното събрание. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Водна криза няма да има, заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров на среща с премиера Бойко Борисов. Часове по-рано в емоционално обръщание към депутатите в Народното събрание Димитров предупреди, че Бургас е заплашен от безводие и никой не обръща внимание на този проблем, нито действа за решаването му.

От парламентарната трибуна екоминстърът предрече и водни бунтове през 2021 година.

Неговото изявление предизвика опозицията да поиска изслушване на премиера Бойко Борисов в Народното събрание. От БСП посочиха, че кризата в управлението на водните ресурси е показател за управлението на страната.

Малко по-късно, на среща при премиера Димитров вече по-спокойно обясни, че всичко за решаване на потенциалната водна криза в Бургас е готово - има решение на Министерския съвет, определени са изпълнители, отделени са нужните средства. Работата трябва да почне веднага, за да може да се хванат и "зимните води" в началото на 2021 година.

Още по темата

Всички язовири в страната, с изключение на яз. "Камчия", имат ресурс за поне 2-3 години, посочи още Емил Димитров пред Бойко Борисов.

Заради изнесените от Емил Димитров данни в парламента за отчет пред депутатите пристигнаха и земеделският министър Десислава Танева и регионалният министър Петя Аврамова. Те опровергаха всички обвинения на Димитров, а Аврамова дори нарече неговото изявление "хаотични разсъждения".

Малко по-късно тримата се събраха на разширено заседание при Бойко Борисов.

„Имаме 850 милиона лева за проект по Плана за възстановяване, с който можем да рехабилитираме напоителните системи в страната или да ги доизградим“, каза премиерът, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет.

Той възложи на министрите да се заемат с рехабилитацията на най-уязвимите места в сектора до старта на този проект. Борисов изиска и осъществяването на пълна координация, както и да се обърне специално внимание на сондажите в населените места и върху освобождаването на вода от язовирите и за земеделците.

Единственият упрек на премиера към Емил Димитров е, че не му е докладвал по темата по време на правителственото заседание в сряда (25 ноември).

В своето изявление от трибуната на Народното събрание Емил Димитров се скара и на земеделските производители за техните "безразборни сондажи" и прогнозира водна криза за селското стопанство догодина. От Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) обаче са категорични, че земеделците не са причина за липсата на вода в язовирите в страната.

Те коментират в позиция, изпратена до медиите, че узаконяването на сондажите е много сложна процедура, отнемаща над две години. В същото време, само преди месеци, екоминистърът е призовавал земеделските стопани да намерят сами водоизточници и да не зависят от язовирите.

Има средства от Плана за възстановяване за рехабилитация на напоителните системи в България, обясни премиерът Бойко Борисов на срещата си с Емил Димитров по-рано днес. Благодарение на проекта земеделците ще могат да получат вода в равен обем на тази година.

На тази среща Емил Димитров поиска и смяната на своя заместник Атанаска Николова и се оплака от липсата на единно оперативно управление на водния ресурс на България."ВиК се занимава с водни ресурси, "Язовири и каскади", "Напоителни системи", МОСВ се занимава", заяви той по време на срещата с Борисов, видео от която беше публикувана от Министерския съвет.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 9 месеца
Имаме 850 милиона лева за проект по Плана за възстановяване, с който можем да рехабилитираме напоителните системи в страната или да ги доизградим, каза премиерът, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет.Т.е., има едни пари за доосвояване...
0
 
4
 
1
преди 9 месеца
тука има , тука нема ... демокрация ...

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 20 септември