Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Захариева: Румъния ще запази фокуса върху евроинтеграцията на Западните Балкани

Преди ратификацията на Истанбулската конвенция в България трябва да се въведат други законови механизми срещу насилието над жени, каза вицепремиерът

Захариева: Румъния ще запази фокуса върху евроинтеграцията на Западните Балкани

Снимка: БТА

Румъния ще запази фокуса върху евроинтеграцията на Западните Балкани и през нейното европредседателство през 2019 година. Това заяви пред БНР вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

„Това означава, че дългосрочният външнополитически приоритет на България – стабилност, просперитет, сигурност на нашите съседи, ще продължи да бъде във фокуса на ЕС и по време на румънското председателство. Има вече такива сигнали и от Хърватска, която е третата държава от следващото трио“, каза Захариева.

По думите й така се продължава един период от около две години и половина на държави, които поемат ротационното председателство, и които считат, че българският приоритет е изключително важен за целия ЕС. 

Още по темата

Захариева се надява през юни да започнат реални преговори за членство с Македония и Албания. „По време на австрийското председателство ще се подготвят самите документи, ще се проведе дебат по преговорните директиви. Те ще имат ключова роля. Със сигурност фокусът няма да е формален", посочи вицепремиерът.

Министърът на външните работи посочи, че на тристранната среща България - Румъния - Гърция в Букурещ преди дни е проведен дебат и по Дунавската стратегия. „Ние сме фокусирани върху туризъм и култура. Румънците също. Нашето намерение е да има връзка между Дунавската стратегия и регион и Черноморския регион. Румънците също считат това за важно и ще продължат. Те сериозно обмислят варианта това да е техният приоритет на председателството“.

На срещата България и Румъния са получили подкрепата на Гърция за Шенген. Приета е и декларация, в която ясно се декларират приоритетните проекти.

Захариева коментира и днешния призив на евродепутати за ратификация на Истанбулската конвенция.

„Преди евентуална ратификация на Истанбулската конвенция в България трябва да се въведат други законови механизми срещу насилието над жени“, каза министърът на външните работи. И добави: "Първо трябва да се приемат законите, след което да се пристъпи към ратификация, защото трябва да се създадат механизмите - помощ на жертвите, превенция, повече центрове за жени и момичета, които са пострадали от насилие, с техните деца".

Вицепремиерът допълни, че управляващите ще изчакат становището на Конституционния съд за конвенцията, но още през 2014 г. работна група от юристи е установила, че документът не противоречи на Конституцията на България.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 16 декември