IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законови промени регламентират онлайн търговията с фуражи

Проектозаконът мина на първо четене в парламентарната комисия по земеделие

17:40 | 06.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Промени в Закона за фуражите регламентират онлайн търговията с храните за животни. Измененията бяха гласувани на първо четене днес от парламентарната комисия по земеделие.

В проекта е записано, че търговия с фуражи от разстояние може да се извършва от регистриран оператор във фуражния сектор, доставчик на услуги (онлайн търговец – бел. ред.) или регистрирани оператори във фуражния сектор в друга държава членка на ЕС.

Продаваните онлайн фуражи трябва да отговарят на изискванията на европейското и националното законодателство.

Търговците, които предлагат фуражи в интерент, трябва да подават уведомление и други документи до директора на областната дирекция по безопасност на храните. 

„В другите държави членки има правила за търговия от разстояние“, коментира пред депутатите Пенка Манева от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Тя изтъкна, че и сега производителите представят фуражите си в интернет страниците си.

По думите й с цел контрол и операторите, предлагащи онлайн храни за домашни любимци, ще трябва да уведомяват Агенцията по храните.

В проекта са разписани правила с цел ликвидирането на заболяването спонгиформна енцефалопатия по говедата (луда крава). В тази връзка се урежда прилагането на еврорегламент, който забранява  изхранване на преживни животни със странични животински продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още