IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започват редица проверки в Министерството на правосъдието

Ще бъдат проверени Агенцията по вписванията и обществените поръчки във ведомството

12:47 | 18.05.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От вчера е започнала проверка в затворите и арестите от 2017 г. до днес. Причината е казаното от бизнесмена Светослав Илчовски в разпуснатия парламент, който твърди, че имало записи на издевателства над затворник. Това съобщи служебният правосъден министър Янаки Стоилов при представянето на екипа и приоритетите си, предава БТА.

Той заяви, че ще бъде изпратен и сигнал до главния прокурор, за да бъдат разпитани цитираните от Илчовски по казуса лица.

Започва проверка на цялата Агенция по вписванията, на регистъра на особените залози и на дирекцията за българско гражданство в правосъдното министерство. Инспекция ще има и на всички обществени поръчки, каза още Стоилов. 

Резултати се очакват до края на месеца.

„Мой приоритет са и изборите, но това не е най-тежката част от работата ни. Около 1500 души в местата за лишаване от свобода се очаква да гласуват“, посочи той.

Сред приоритетите си той изброи лесно издаване на документи и нетърпимост към лошите практики.

Стоилов припомни, че иска и широк дебат за бъдещето на спецсъда и спецпрокуратурата.

Следователят Мария Павлова, която беше вече служебен министър на правосъдието, и адв. Иван Демерджиев ще са заместниците на Стоилов.

Облекчаването на административното обслужване за граждани и проверка на обществени поръчки под шапката на Министерството на правосъдието също са основни приоритети за служебния правосъден министър.

Янаки Стоилов заяви, че екипът му ще разчита на три основни принципа - професионализъм, почтеност и прозрачност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още