IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради оскъдните пътувания 50% от хотелите отлагат резервации и през февруари

Една пета от мениджърите на хотели са пуснали наетите в неплатен отпуск

13:21 | 24.03.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

И през февруари, притиснати от ограничителните мерки и оскъдните пътувания, хотелиерите у нас са продължили да отлагат резервации и да намаляват цените, за да привличат посетители. Това става ясно от данните от анкетно проучване на Националния статистически институт, направено сред управителите на местата за настаняване с цел проследяване развитието на техния бизнес по време на епидемичната обстановка в страната.

Над половината хотели и други места за настаняване в страната (51%) през февруари са предложили на своите гости алтернативни дати за използване на направените от тях резервации. Малко над 60 на сто са имали намерение да намалят цената на пакет услуги през февруари, а 45% – на нощувката. Данните са идентични с тези от първия месец а годината.

Хотелиерите в България възприеха този метод още от пролетта на миналата година с началното разпространение на коронавируса. Строгите ограничения за пътувания заради пандемията очаквано доведоха до силно намаление на туристическите пътувания на българите, включително и в страната. Обичайната динамика при резервациите за ски сезона беше зачеркната от строгите мерки и блокади.

Промяна в приходите от дейността в резултат на извънредно положение и епидемична обстановка по месеци, НСИ

Другите мерки, с които мениджърите на хотели опитват да съхранят бизнеса си, са по отношение на наетия персонал. Една пета от анкетираните са пуснали наетите в неплатен отпуск, 13% - в платен отпуск, а всеки десети е бил принуден да се раздели със служители. Също така всеки десети мениджър е помолил поне част от персонала си да премине към непълно работно време, а един от 20 е намалил възнагражденията.  Около 4 на сто от мениджърите са избрали за служителите „дистанционна форма на работа“.

Според данните от анкетата всеки трети или (31,6%) от местата за настаняване са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите.

През февруари 47,3% от анкетираните управители посочват, че няма промяна в приходите от дейността им в сравнение с предходния месец, докато 35% отчитат спад в постъпленията през втория месец на годината.

Половината от мениджърите прогнозират, че през март ще могат да обслужат максимум половината от разходите за дейността си със собствени средства. По една четвърт от отговорилите на въпросите съответно заявяват, че ще се справят финансово и без чужда помощ или че въобще няма да се справят. 

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план около 45% от хотелиерите смятат да продължат да работят, близо 40% възнамеряват да продължат с настоящата си дейност макар и с намален обем, 12 на сто предвиждат временно да преустановят дейността си, а около 2% прогнозират да я прекратят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още