IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравното министерство обяви търг за лекарства за болниците за над 1,1 млрд. лв.

Предвижда се сключване на рамково споразумение за доставки на лекарства до края на 2018 г. и електронен търг

19:02 | 02.12.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Министерството на здравеопазването е обявило обществена поръчка за покупка на лекарства за болниците на стойност малко над 1,1 млрд. лева, показва справка в регистъра на Агенцията за обществени поръчки.

Предвижда се сключване или на рамково споразумение, или динамична система за покупки на медикаменти, става ясно от документацията.

Търгът е електронен, през единната система за закупуване на лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения. Крайният срок за подаване на документи е 11 януари 2017 г., а офертите се предвижда да бъдат отворени на 12 януари.

Платформата за доставка на лекарства беше въведена от здравния министър в оставка Петър Москов с идеята да свали цената на медикаментите за болниците. Допреди въвеждането ѝ лечебните заведения сами провеждаха търговете си и често малките и отдалечени болници, които заявяват и най-малки количества, получаваха оферти на изключително високи цени.

Поръчката е разделена на обособени позиции.

Първата е за медикаменти от категорията „храносмилателна система и метаболизъм“, като индикативният бюджет е малко под 35,7 млн. лева. Предвижда се доставки по бъдещото споразумение да се правят до края на 2018 г.

Втората обособена позиция е за лекарства от групата „кръв и кръвотворни органи“ с индикативен бюджет малко над 163,7 млн. лева (най-големият в групата) и същия срок на доставка.

Втората най-скъпа позиция е за лекарства за нервната система – индикативният бюджет надвишава 132 млн. лева.

Третата обособена позиция е за лекарства за сърдечно-съдовата система с индикативен бюджет почти 11,7 млн. лева.

Предвидени са и доставки на дерматологични средства с бюджет от над 621 хил. лева, лекарства за пикочо-половата система за почти 470 600 лева, хормонални препарати за почти 24,7 млн. лева, антиинфекциозни средства за почти 50,7 млн. лева, антинеопластични и имуномодулиращи средства за почти 64,1 млн. лева

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още