IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделският министър разпореди одит в „Напоителни системи“

Ще се проверяват прогнозни цени при провеждането на обществени поръчки, задълженията на дружеството, разпоредителните сделки

13:15 | 26.05.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служебният министър на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Служебният министър на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков. Снимка: БГНЕС

Министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков разпореди да бъде извършен одит в „Напоителни системи“ ЕАД.

Предмет на проверката ще бъдат определянето на прогнозни цени при провеждането на обществени поръчки, задълженията на дружеството, разпоредителните сделки, определяне на състава и възнагражденията на Съвета на директорите, както и сключените граждански договори и тези с лица, придобили право на пенсия.

Одитът ще бъде извършен от дирекция „Вътрешен одит“ в Министърът на земеделието и трябва да приключи в срок до 4 юни 2021 г., посочват от ведомството.

Припомняме, че преди три години Софийска градска прокуратура предаде на съд шест длъжностни лица от ръководството на „Напоителни системи“ ЕАД – изпълнителни директори и членове на Съвета на директорите за сключване на неизгодни договори и незаконно вдигане на заплати. 

Дружеството редовно отчита загуби във финансовите си отчети, а на служителите се е налагало да излизат на протести, за да си получат заплатите. 

Година по-рано - през март 2017 г., прокуратурата обвини бившите изпълнителни директори на държавното дружество Ивайло Първанов и Стайко Ганчев за стопански престъпления. Месец по-късно държавното обвинение привлече като обвиняем още един бивш началник -  Димитър Иванов. 

В последната седмица и други министри в служебното правителство започнаха проверка на редица търгове.

Проверяват се всички обществени поръчки в Министерството на туризма за последните 4 години.

Започнаха и проверки в Министерството на правосъдието – на цялата Агенция по вписванията, на регистъра на особените залози и на дирекцията за българско гражданство в правосъдното министерство. 

Националната агенция по приходите (НАП) пък си търси почти 10 млрд. лева служебно отписани вземания на основание изтекъл 10-годишен давностен срок за години 2017-2020 г.

Транспортният министър в служебния кабинет Георги Тодоров обяви, че ще назначи проверка на възложен от БДЖ ремонт на 15 стари локомотива на стойност 27 млн. лв. по т. нар. процедура „инхаус“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още