IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варненци ще атакуват в съда новия общ устройствен план на града

Ще бъдат подадени жалби срещу заповедите на регионалния министър, с които са одобрени общият устройствен план на Варна и специфичните правила за прилагането му

12:56 | 14.09.12 г. 2
Варненци ще атакуват в съда новия общ устройствен план на града

Граждански сдружения във Варна ще атакуват в съда новия общ устройствен план на Варна, въпреки заложената в Закона за устройството на територията (ЗУТ) забрана за обжалване на градоустройствените планове, съобщи за Investor.bg арх. Калина Павлова от „Зелените“.

По думите на Павлова съдебният състав, който гледа делото на гражданските организации от Варна срещу екооценката на общия устройствен план на морската ни столица, може да обяви за нищожни заповедите на регионалния министър, с които са одобрени планът, правилата и нормативите за прилагането му и специфичните правила и нормативи към него и предстои подаването на такава жалба.

Същите тези заповеди са публикувани в днешния брой на Държавен вестник.

Арх. Павлова припомни, че Коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България” заведе дело в Комитета за прилагане на Орхуската конвенция на ООН заради ограничения достъп до правосъдие, свързан с невъзможността да бъдат обжалвани общи и подробни устройствени планове и разрешителни за строеж, одобрени по ЗУТ.

Калина Павлова определи новия общ устройствен план на Варна като нищожен, тъй като е възложен за изработване и заплатен от частни лица, което е недопустимо съгласно закона. Освен това градоустройственият план беше одобрен и приет от Националния експертен съвет по устройството на територията, въпреки че във връзка с него има заведени три съдебни дела. Едното е това срещу екооценката на плана, другото е срещу регионалното министерство заради отказа да бъдат предоставени резултатите от проверката на сделката за терена, върху който ще се изгражда проектът „Алея първа“, а третото – заради изработването на плана по искане на частни лица.

Арх. Калина Павлова още в началото на септември съобщи, че последващите разрешения на кмета на Община Варна за изработване на подробни устройствени планове по одобрения общ устройствен план също ще бъдат обжалвани.

Варненци вече повече от три години водят битка за спасяването на Морската градина и налагането на тотална строителна забрана в крайморския парк, включително и за крайбрежната ивица покрай него.

В началото на юли общинският съвет във Варна прие общия устройствен план на града, с който наложи забрана на строителството в парка, но тя не засегна проекта „Алея първа“, който предвижда мащабно застрояване на крайбрежието по протежението на цялата Морска градина.

Според министъра на регионалното развитие крайбрежната ивица, планирана за застрояване още през 2002 г., е отделена от Морската градина и за нея има влязъл в сила подробен устройствен план.

Арх. Калина Павлова обаче твърди, че нито общината във Варна, нито строителното министерство са представяли документ за изключването на крайбрежната зона от територията на крайморския парк. Според нея въпросният подробен устройствен план за крайбрежната ивица не може да се счита за такъв документ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
rookie trader
преди 11 години
Не слагайте общ знаменател. Калина Павлова не е "Варненци", точно обратното. Някой сме "ЗА" Алея Първа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
"Според министъра на регионалното развитие крайбрежната ивица, планирана за застрояване още през 2002 г., е отделена от Морската градина"АХА, ЗНАЧИ ПОЛИТИЦИ ПРИЗНАВАТ, ЧЕ СА РЯЗАЛИ ЧАСТИ ОТ МОРСКАТА ГРАДИНА, В УСЛУГА НА РАЗНИ ГРУПИРОВКИ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още