IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът към регионалното министерство прие устройствения план на Варна

Според проекта "Алея първа" остава извън границите на Морската градина

10:35 | 22.08.12 г. 2
Съветът към регионалното министерство прие устройствения план на Варна

Националният експертен съвет по устройство на територията и регионална политика е приел снощи общия устройствен план на Варна, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Експертите са отправили няколко препоръки към проектантския екип и варненската общинска администрация, които трябва да бъдат отразени в 7-дневен срок. След това строителният министър Лиляна Павлова ще издаде заповедта за одобряване на плана. От своя страна кметът на Варна трябва да възложи изработване на подробен устройствен план само за Морската градина, като наложи обещаната на гражданите забрана за строителство в нейните предели.

В началото на август министър Павлова съобщи, че най-вероятно ще бъдат нанесени някои корекции на градоустройствения план, защото местната власт е посочила за зелени зони части от града, които отдавна са застроени. Става въпрос за местностите Горчивата чешма и Долна Трака.

На заседанието на експертния съвет единствено ръководството на природен парк „Златни пясъци“ е изразило особено мнение за приемането на градоустройствения план заради предвиденото изграждане на тунел на територията на парка, съобщи за Investor.bg Петко Цветков от Българска фондация „Биоразнообразие“.

Идеята за подобен тунел датира от 2009 г. като алтернатива на изграждането на заобиколен път от Варна на север към курорта „Златни пясъци“ и румънската граница.

Коалицията „За да остане природа в България“ обаче алармира, че изграждането на подземното съоръжение е в нарушение на плана за управление на парка и заповедта за обявяването му за природен парк, с която се забраняват строителните дейности на тези територии.

От екоорганизацията припомнят, че в момента граждански организации водят съдебни дела срещу екооценката на общия устройствен план на Варна. Коалицията подчертава, че приемането му от експертния съвет пряко нарушава разпоредбите на Орхуската конвенция за достъп до правосъдие по въпросите за околната среда.

Петко Цветков допълни, че националният експертен съвет не е направил корекция на общия устройствен план в частта му, която засяга проекта „Алея първа“, който предвижда мащабно застрояване на крайбрежната ивица по протежение на Морската градина.

От коалицията посочиха още, че в общия устройствен план на Варна се предвижда урбанизиране на гори, станали обект на заменки. Това е в противоречие с параграф 3 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за горите, който забранява промяна на предназначението и застрояването на заменените гори, коментират еколозите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Цели се в звездите, улучи луната" ....Някой съмняваше ли се за изхода на сагата!? Когато постнах коментар по темата, мнозина не повярваха. Какво може изобщо да направи Бойко по въпроса!? Варна отдавна си е феод. Без въпросната групировка, просто няма да има икономика в града. Е...!? И господ да е на власт в София какво би могъл да направи!?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
troika
преди 11 години
На кой му пука от министерството - поръчката е дадена и се изпълнява. Даже може да получат потупване по рамото от Бога-Слънце. Иначе, за пред хората и Плевнелиев се пънеше, че не е правилно това, Бога-Слънце също, ама срещу интереса си не скачат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още