IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Морската градина във Варна няма да се строи

Общинският съвет прие общия устройствен план на града, месните власти ще предложат местността Салтанат да бъде приобщена към историческото ядро на парка

15:40 | 04.07.12 г. 30
В Морската градина във Варна няма да се строи

Общинските съветници във Варна решиха на днешното си заседание Морската градина да не се застроява.

След бурни дебати варненските общинари приеха общия устройствен план на града, който предвижда в местността Салтанат, която беше отделена от т. нар. "историческо ядро на парка“, да не се строи, съобщи за Investor.bg Славена Панайотова от гражданската инициатива „Варна диша“.

В частта на парка от Салтанат до Евксиноград ще бъде запазено съществуващото строителство, но няма да се разрешават нови градежи.

Изключение ще се направи за логопедическата детска градина и за новия зоопарк, който ще се изгради върху имот на Министерството на отбраната.

Предстои местните власти във Варна да предложат на Министерството на културата местността Салтанат да бъде приобщена към историческото ядро на Морската градина, уточни Славена Панайотова.

Ако ведомството одобри предложението, ще бъдат определени точните граници на Морската градина и местността ще бъде защитена от строителство, тъй като за историческото ядро важат рестрикции за градежите.

Общият устройствен план на Варна предстои да бъде одобрен и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Славена Панайотова обаче алармира, че на заседанието не е бил обсъден проектът на „Холдинг Варна“ „Алея Първа“, който предвижда застрояване на крайбрежието по протежението на целия парк. Освен това в парка има изградени два тунела и улица, за които също не е изяснено какво ще случи.

Днешното заседание на общинския съвет във Варна беше съпроводено от силно напрежение сред гражданите. Снощи в града се проведе мащабен протест в защита на Морската градина от строителни апетити. Сутринта стотици граждани, които искаха да присъстват на заседанието, не бяха допуснати в залата, а тези, които успяха да влязат, не бяха допуснати за изказвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 2 rate down comment 0
STGEORGE
преди 11 години
На Варна и трябват инвеститори ама хайде да не е в Морската градина.Макар че въпросната местност и сега е достатъчно силно застроена!Всяка малка виличка което помня от детството си сега е направена на ресторант или минихотел......А твойте инвеститори що не вземат да строят във Максуда ! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
lio58
преди 11 години
В това гласуване не съжалявам че подкрепих ГЕРБ на изборите. Данъчните оценки на сградите и имотите покрай морето трябва да се доближат до пазарните. Само така ще се накарат тарикатите да си плащат гяволъка и ще се намали презастрояването покрай морето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 0
benedict
преди 11 години
Варна има много възможности да се развива и без да се унищожава единствения останал парк в града. Само че мутрите освен да строят жилища на най-хубавите места за разходка, друг бизнес не знаят. А като свършат съвсем зелените площи и всички хора с възможности се преместят другате много ли ще се развие града?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 0
melon
преди 11 години
"Застрояването на паркове в София отдавна е факт :)"Така си е... още от преди доста време. Да вземем Борисовата градина- къпалнята - неработеща, два стадиона, колодрум, кортове, Езерото - плътно обградено от кафенента. Тези спортни съоръжения си вървят със съответния сграден фонд около тях, А забравих - имаме си и автокъща и кой знае още какви глупости там, а би трябвало да е само парк. Ама куц манталитет...За Южният парк не ми се говори...За Западния и там гласят яка простотия.А около София има много пространство, което може да се направи на предградия, да се уреди, а не града да се набива и да се тъпче в едно ограничено пространство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 0
no-credit
преди 11 години
Брей! Свърши ли земята около Варна, че точно до там опряха?! Ами като има толкова "харни" инвеститори защо не заформят някой нов квартал и там градината да я направят както им душа иска?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
И аз се чудя как ще се развива!:) ...В основата на всяка демокрация е гражданското общество. Ако го няма, демокрацията е бутафорна! Такава е тя у нас..засега. Как да се развива, когато всичко от което не печели "инвеститора" се стопира. Та нали, целта е точно нещата да са такива каквито са , запуснати безстопанствени за да се СЪЗДАДЕ нужда от "инвеститор". И в точния момент когато нещата са нетърпими, той "идва на бял кон" и казва "Аз съм вашето спасение...НО ...имам условия":D ...Май момента не беше добре подбран:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 11 години
Аз съм от Варна и съм на същото мнение като Дата. А и да сме честни морската градина винаги е била в историческото ядро всичко друго са били местности, от врмето на оно е имало къщи в Салтаната. Сега всички там с пръст в устата.Добре че *** ще може свърши Алея 1ва и ще направи нещо красиво, че сега такава *** е чак ми е жал като гледам. Хората много лесно се манипулират, а масата ясна. Чудно ми е как си мислят, че този град ще се развива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Прав си. Има какво да се желае по вида на Морската градина. Но не и при условията поставени от инвеститора. Относно над партийността , и в други постове съм се "учудвал" как избирателите не се ориентират кой ги управлява!? Те винят и хулят този когото виждат по телевизора и вестниците и през ум не им минава че ги управляват едни и същи хора от 9.09.1945 г. /с малки изключения/! Жан Виденов им бил лош, Бойко бил лош, Костов бил лош....:) Еми като се "износят от употреба" ще им предложат /на избирателите/други! Важното е бизнеса да върви ! Нека си мислят че Те ги избират !:D ..Така си стоят нещата. Не откривам "топлата вода"!:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 11 години
Абе чесно да ти кажа / понеже бягам кажи речи всяка сутрин по тая алея / и преди не беше особено приятна гледка ! А има и нещо друго - нормално ли е града да притежава такъв ресурс и той да не се експлоатира ? До колкото се сещам във всички градове с такива дадености те се експлоатират . А иначе че *** са смазали сделката за да се намесят те - спор да няма . Друго ме учудва - над партийността на подобни действия . реално парцелите им бяха продадени от Контров който беше от листата на ДПС , Станишев парафира сделката а сега Б.Б. с пръст не ги пипа . На всичкото отгоре са им издали разрешително за "аварийно" укрепване та да могат да работят цяло лято
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
По това което става не изглежда така. Но е много възможно да разполагат и с други "козове". Времето ще покаже. Едно е ясно. Нямаме нужда от такива инвеститори. Интересното е, че такива инвеститори предпочитат инвестиции все от тоя род. Сметосъбиране, обществен транспорт и тем подобни. Все предложения "на които гражданите не могат да откажат" Характерно е за такива инвеститори по цял свят :D ...Защо ли? ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още