IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Морската градина във Варна няма да се строи

Общинският съвет прие общия устройствен план на града, месните власти ще предложат местността Салтанат да бъде приобщена към историческото ядро на парка

15:40 | 04.07.12 г. 30
В Морската градина във Варна няма да се строи

Общинските съветници във Варна решиха на днешното си заседание Морската градина да не се застроява.

След бурни дебати варненските общинари приеха общия устройствен план на града, който предвижда в местността Салтанат, която беше отделена от т. нар. "историческо ядро на парка“, да не се строи, съобщи за Investor.bg Славена Панайотова от гражданската инициатива „Варна диша“.

В частта на парка от Салтанат до Евксиноград ще бъде запазено съществуващото строителство, но няма да се разрешават нови градежи.

Изключение ще се направи за логопедическата детска градина и за новия зоопарк, който ще се изгради върху имот на Министерството на отбраната.

Предстои местните власти във Варна да предложат на Министерството на културата местността Салтанат да бъде приобщена към историческото ядро на Морската градина, уточни Славена Панайотова.

Ако ведомството одобри предложението, ще бъдат определени точните граници на Морската градина и местността ще бъде защитена от строителство, тъй като за историческото ядро важат рестрикции за градежите.

Общият устройствен план на Варна предстои да бъде одобрен и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Славена Панайотова обаче алармира, че на заседанието не е бил обсъден проектът на „Холдинг Варна“ „Алея Първа“, който предвижда застрояване на крайбрежието по протежението на целия парк. Освен това в парка има изградени два тунела и улица, за които също не е изяснено какво ще случи.

Днешното заседание на общинския съвет във Варна беше съпроводено от силно напрежение сред гражданите. Снощи в града се проведе мащабен протест в защита на Морската градина от строителни апетити. Сутринта стотици граждани, които искаха да присъстват на заседанието, не бяха допуснати в залата, а тези, които успяха да влязат, не бяха допуснати за изказвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 1
slim
преди 11 години
Личи си че си от столицата, като говориш за провинциални градове ни вклин ни в ръкав.Да те питам за това което си казал, когато застроят някой голям столичен парк и го превърнат в елитен баровски квартал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
bai_ ivan
преди 11 години
Покани ги инвеститорите да застроят двора на къщата ти(градинката пред блока) пък ти пращай децата си да играят на село.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Та интересно ми е какви са тия прочути инвеститори дето ги пъдят!? Аз съм не информиран. Може ли някой да им направи профил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Зависи кой какво разбира под инвеститори от които имаме нужда! Във Варна например има стотици хиляди инвеститори в апартаменти и гаражи!:) ... А и прав си никой не може да ги задължи! Света е широк и възможности за тях много! Не разбирам тогава, упорството им досега, да облагородяват морската градина и плажовете след като явно не им търсят услугите!??? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
ert
преди 11 години
НИкой частен инвеститор не е длъжен да се грижи за облагородяването или за кумуналните услуги в провонциалните градове, освен ако няма договор за това. Обаче, все пак и аз смятам, че с много лека ръка се пъдят инвеститорите у нас. Вместо подкрепа от властта, инвеститорите обикновено получават пречки. Как може заради това че 1000 души решили да протестират и да искат нещо, да се пъди инвеститор с лека ръка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 6
STRAHO
преди 11 години
Ако наистина, искат да са полезни на неразбиращите интересите си граждани, тия инвеститори, тия носители на прогреса, нека се обърнат, облагородят и наторят с парите си други части на града. При това части от града които са гъсто населени а в окаяно състояние! Нека ги направят привлекателни за гражданите. За Морската градина и плажовете да не берат грижи. :) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 5
LuckyYou
преди 11 години
Ето го бате Бойко отново дойде да гаси пожари. Идват избори, трябва популизъм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 23
daller
преди 11 години
Лошо, мястото беше добро за строене. Сега така ще си седи и ще си го гледаме. А да не говорим колко инвеститори биха дошли за това място, ама нъцки, сега нищо. Докога ще слушаме някакви *** дето решили да протестират ... в смисъл с каквоп право заявяват исканията си и препъват града ни? Като много искат природа, ами да си ходят на село.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 25
mnz
преди 11 години
Така ще е, вместо да се гледат интересите на града, за да се развива и разраства, гледаме само някакви протестиращи и спираме прогреса ...Докога така? Време е да се разбере, че прогреса и развитието са добри неща. Дори и след усвояването на част от парка, хората пак щяха да могат да се разхождат и да си купят жилище в новите комплески, а сега и да искат да си купят, няма да могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още