IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

15 биткойна за вечеря: Спомен за странните и смешни неща, купени с криптовалута

Какво е общото между почивка в Япония, албум на 50 Cent, вечеря и снимка на котки в рамка?

21:43 | 24.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Миналата неделя криптосветът отбеляза поредния биткойн пица ден – денят, в който е извършена първата трансакция с биткойни. По този повод Cointelegraph събира на едно място някои от най-паметните покупки с биткойни на свои читатели.

Какво е общото между почивка в Япония, албум на 50 Cent, вечеря и снимка на котки в рамка? За всички тях е било платено с биткойни. И също както паметната биткойн пица, за която бе платено цели 10 хил. биткойна (които сега струват над 300 млн. долара), така и покупките на читателите сега се оказват неимоверно скъпи.

Бенджамин де Ваал, вицепрезидент по инженерни въпроси към биткойн борсата Swan Bitcoin е платил цели 7 биткойна за семейна почивка в Япония преди няколко години. По сегашен курс това е над 200 хил. долара, но Бен не съжалява, защото и децата му са били доволни. „Не съжалявам изобщо. Хубаво детство, изпълнено с приключения, забава и учене е безценно“, казва той.

Джефри Албус, редактор на Cointelegraph, пък е похарчил стабилна сума за вечеря, за да демонстрира способностите на криптовалутата „през 2011 г. или в началото на 2012 г.“. Той е платил 15 биткойна – 12 за вечерята и 3 като бакшиш за сервитьорката.

Иронията – преди десет години цената на биткойните е била толкова малка, че дори не е успяла да покрие цялата сметка и Албус е трябвало да доплати с добрите стари долари. Сега цената на тази вечеря е около половин милион долара.

Юлиен Линигер, главен изпълнителен директор на швейцарската биткойн борса Relai и биткойн максималист, е дал 0,1 биткойна за суитшър преди известно време. Може да изглежда като справедлива цена, но не съвсем – сега този суитшърт би струвал 3000 долара.

Екипът на британската биткойн борса CoinCorner също споделя опит. Дани Скот, главният изпълнителен директор, си е купил албума на рапъра 50 Cent „Аnimal Ambition“ с биткойн, когато цената му е била около 600 долара.

Моли Спиърс от маркетинг отдела на CoinCorner пък е платила преди време 0,009 биткойна за картичка със снимка на котките си. За жалост е изгубила картичката, която сега щеше да ѝ струва 270 долара.

Докато „експериментира с биткойна като валута“ Матю Уорд, софтуерен разработчик на CoinCorner, казва, че е купил играта „Cities Skylines“ при пускането ѝ в Steam през март 2015 г. за 0,108 биткойна. Висока сума от 3000 долара за графиките, които е предлагала тогава.

А за тези, които се чудят какво е станало с 10-те хиляди биткойна, платени на Ласло Ханиец за пица, то според проучване на Cointelegraph 5% от тях са попаднали в много заможен портфейл, а друга част от средствата изглежда са били ликвидирани на несъществуваща вече криптоборса. Портфейлът, за който става въпрос е един от топ 15 по богатство, натрупвайки над 53 хил. токена. Общо похарчените оттам биткойни обаче са нула.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още