Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

На фокус

Президентът Румен Радев наложи частично вето на Закона за извънредното положение

Законът атакува последните остатъци на свободата на словото, посочи той

Президентът Румен Радев наложи частично вето на Закона за извънредното положение

Президентът на България Румен Радев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Президентът Румен Радев налага вето върху част от текстовете на Закона за извънредното положение. Това обяви той на извънреден брифинг, като призова правителстовто да побърза с нови конкретни и адекватни мерки за борба с коронавируса.

"Самият закон обрасна с предложения, които нямат пряко отношение в борбата с коронавируса", каза Румен Радев. "Ние имаме бъдеще и след коронавируса и от нашия разум, действия и солидарност днес зависи какво ще е то", посочи той.

Още по темата

"Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава. Важна е отговорността – ограничаването на контактите, предпазните средства, обществената солидарност с акцент за опазване на възрастните хора", каза Радев.

Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта, посочи държавният глава. Липсата на кадри и оборудване в здравната система и дефицитите се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и кризата, подчерта той в обръщението си.

Законът атакува последните остатъци на свободата на словото. Няма дефиниция на това какво е фалшива информация, а българите ги грози затвор. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да налагат автоцензури в динамична обстановка, посочи Радев.

"В момента в света и в частност в България протичат паралелно две кризи: първата е здравната криза, породена от коронавируса, втората е икономическа и социална, породена от мерките за борба срещу вируса. Икономическата криза засега се пренебрегва, тя е на втори план, но тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване. Те имат нужда не от заплахи, а от подкрепа. Всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най-бедните, за изпадналите в техническа безработица, за дребните и средните предприемачи, отделят се милиарди. Трябва да отчитаме, че възможностите на нашият бюджет са по-скромни, но нуждите на българите са по-остри и неотложни поради ниските доходи. Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи социално напрежение в близко бъдеще. Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни, затова правителството следва неотложно да преразгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите", каза президентът.

"Затова правителството следва неотложно да разгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите", каза още той.  

Спекулата с най-необходимото – дезинфектанти и лични предпазни средства, руши доверието в обществото, изтъкна Радев. Срещу спекулата трябва да има безкомпромисни мерки, но те не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности, до отлагане понижаването на цените на топлоенергията и горивата, сезонното намаление на редица стоки. Така предложеният модел за борба със спекулата прави невъзможен вносът на животоспасяващи лекарства и други стоки, чиято цена на световния пазар се повишава, смята той.

В такъв момент въоръжените сили са длъжни да помагат на обществото, но когато им се вменява употреба на сила извън правомощията в Конституцията, трябва да се минимизира риска, предвид че се игнорира ролята на върховния главнокомандващ.

Народното събрание прие късно в петък закона за извънредното положение, в който се предвижда армията да се включи в прилагането на противоепидемичните мерки в страната. Хората под карантина ще бъдат следени чрез мобилните им телефони, забраняват се посещенията в спортни и игрални зали, молове, ресторанти, барове и други търговски обекти. Работодателите ще могат да пуснат в платен отпуск своите служители без тяхното съгласие за до половината от дните. Спират да текат сроковете по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства, с изключение на тези по наказателни дела. Спира се обявената публична продан от държавните и частни съдебни изпълнители до отмяната на извънредното положение. Увеличават се някои срокове за плащане на сметки и данъци, въвежда се и контрол на цените.

Сред най-оспорваните текстове са промените, с които службите могат да използват трафичните данни от мобилните телефони, за да проследяват карантинирани; даването на полицейски функции на военните и нормата магазините да не вдигат цените си повече от “средноаритметичните за последните три месеца” преди кризата.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (17)

   1| 2    
3
 
13
 
17
преди 5 месеца
Да попитам, Борисов като обявява новина и след ден я променя на 180 градуса, едната от двете ще бъде ли санкционирана от Закона като фалшива?

Много е тънка границата от критичното мнение и малко разстоянието от приемането му за фейк от властите.
Затварянето на "усти" може да е детска мечта за някои лидери, но е пагубно за обществото!!!
3
 
10
 
16
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
....жалки отрепки сте всички вие тролчета. Но това няма как да го признаете, защото сте финансови роби!
11
 
11
 
15
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Руското прокси лицето Радев отново работи срещу България!
3
 
2
 
14
Dr. Vatnikov до: многодобре
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Май сбърка на кого отговаряш.

:)
7
 
10
 
13
многодобре до: Dr. Vatnikov
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
...няма логика? ...в повечето европейски страни са въведени мерки за подпомагане на засегнатите,. От взетите мерки на правителството разбираме, че в България единствените засегнати са политиците, чиновниците и големият бизнес.
В повечето страни на Европа политиците даряват средства на болници, чрез намаляване на получаваната от тях заплата или чрез пълно лишаване от нея, докато трае проблема с "короната". При нас нищо подобно не се случва. Само тук, в България , онези от парламента ще получат по-високи заплати. Вие съвест имате ли или и тя е заминала нейде в историята, само и единствено заради "трохите" които получавате , за да тролите тук?

Още от На фокус
Цените на петрола потънаха с над 1% в началото на седмицата*