Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Лагард: ЕЦБ ще коригира инструментите си, както е необходимо според случая

Пред членовете на Европейския парламент французойката прогнозира, че базовата инфлация в еврозоната ще остане отрицателна през следващите месеци

Лагард: ЕЦБ ще коригира инструментите си, както е необходимо според случая

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ. Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка е готова да използва повече парични стимули, за да подпомогне възстановяването, ако е необходимо, тъй като пандемията понижава перспективите за икономиката, заяви управителят на институцията Кристин Лагард, цитирана от Bloomberg.

В обръщение към европейските законодатели в понеделник Лагард нарече възстановяването в еврозоната несигурно и непълно, като потребителите внимават да харчат, а компаниите не желаят да инвестират.

„Кризата с общественото здраве ще продължи да тежи върху икономическата активност и да крие отрицателни рискове за икономическите перспективи“, каза Лагард във видеоконференция с членове на Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент. Управителният съвет „продължава да бъде готов да коригира всички свои инструменти, според случая“, добави тя.

Още по темата

Втората вълна на заразата създава страхове от нови ограничения, застрашавайки икономическия прогрес, постигнат след вдигането на блокадите по-рано тази година, които вкараха региона в дълбока рецесия.

Централните банкери започнаха да излагат своите позиции относно това дали ЕЦБ трябва да добави допълнителни стимули за подхранване на икономиката. Повечето икономисти прогнозират, че програмата за пандемични покупки на облигации в размер на 1,35 трилиона евро (1,6 трилиона долара) ще бъде разширена тази година. Това вероятно ще се случи през декември, когато бъдат публикувани новите икономически прогнози на ЕЦБ.

По-рано този месец от институцията заявиха, че възстановяването е в съответствие с базовите прогнози. И все пак някои от последните проучвания показват, че докато производството все още се подобрява, активността при услугите отново се свива.

Една от най-тревожните последици от сегашните икономически затруднения  е понижената инфлация. Годишният процент на потребителските цени спадна под нулата през август за първи път от четири години.

Лагард заяви, че се очаква базовата инфлация в еврозоната да остане отрицателна през следващите месеци - отчасти заради по-силното евро. Предварителните данни за нивото на инфлацията през септември ще бъдат публикувани в петък.

„Управителният съвет внимателно ще оцени цялата постъпваща информация, включително развитието на обменния курс, по отношение на нейните средносрочни прогнози за инфлацията“, заяви Лагард.

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
България ще подкрепи плановете за въглеродна неутралност на ЕС