Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

МВФ: Светът се намира в най-дълбоката си рецесия след Голямата депресия

Управляващият директор Кристалина Георгиява заяви, че институцията ще засили подкрепата си при евентуална втора вълна на заразяване

МВФ: Светът се намира в най-дълбоката си рецесия след Голямата депресия

Снимка: Bloomberg

Международният валутен фонд смята, че световната икономика претърпява най-лошата си рецесия след Голямата депресия през тази година, като развиващите се пазари и страните с ниски доходи в Африка, Латинска Америка и Азия са поставени под особено висок риск.

Тъй като половината от 189-те държави членки на МВФ търсят помощ, изпълнителният съвет се съгласи да удвои достъпа до спешното си финансиране, за да отговори на очакваното търсене от около 100 милиарда долара, каза в реч в четвъртък управляващият директор Кристалина Георгиева, цитирана от Bloomberg.

Още по темата

Основните прогнози на МВФ визират частично възстановяване на световната икономика през 2021 г., ако пандемията бъде овладяна през втората половина на тази година и това позволи постепенно премахване на ограничителните мерки, каза Георгиева. Тя подчерта големината на удара върху търговията на дребно, хотелиерството, транспорта и туризма и ефекта върху самонаетите лица, малкия и средния бизнес.

Георгиева повтори готовността на МВФ да използва „заемната си мощ“ от 1 трилион долара. Ако кризата продължи по-дълго от очакваното или ако има втора вълна на заразяване, може да се наложи МВФ да засили подкрепата си, каза тя. В този случай създаването на повече резервни активи, наречени специални права на тираж, или СПТ, би могло да помогне на развиващите се пазари да избегнат парична криза, каза Георгиева.

МВФ също призовава членовете си за дарение от 1,4 милиарда долара, за да може да осигури облекчение на дълга на страните с ниски доходи. Целта е тези страни да разполагат с достатъчно средства за посрещане на здравните си разходи вместо да бъдат затруднявани от  погасяването на дългове, каза Георгиева.

МВФ изчислява, че правителствата по света са предприели фискални действия в размер на около 8 трилиона долара, заяви Георгиева. Тя подчерта необходимостта от продължаване на основните мерки за подкрепа на здравните системи, защита на засегнатите хора и бизнеси, както и план за евентуално икономическо възстановяване.

МВФ и Световната банка се готвят да проведат пролетните си срещи чрез видеоконференция за първи път през следващата седмица. Техните нормални лични срещи, които организациите свикват в централата си близо до Белия дом, обикновено привличат хиляди делегати, наблюдатели и журналисти от 189-те държави членки. През тази година програмите на събитията включват предимно медийни брифинги, а не типичните семинари и обществени дискусии.

 

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 4 месеца
Свидетели сме на очаквани последици.

Светът понася икономически щети и съпътстващи последици от грешката на централните банки за неправилно въведени в употреба пари.
Все още обществеността е с реално съгласие за запазване на тази банкова грешка.
Вариантите са два:
Първи. Запазването на неправилно въведени в употреба пари увеличава щетите.
Втори. За устойчиво спасение от икономически щети е необходимо:
1. Обществено разобличаване на практиката с неправилно въведени в употреба пари.
2. Прекратяване на съдбовната банкова грешка.

Днес много хора обсъждат последици, ала са мълчаливи за тяхната съществена причина - грешката на централната банка за неправилно въведени в употреба пари.
0
 
0
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Още може....

Още от Начало
Илияна Йотова призова за оставката на Деница Сачева