Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Северна Македония се отказва от въглищата до 2027 г.

Страната разчита основно на въглищни мощности за производство на електроенергия и отказът е предизвикателство

Северна Македония се отказва от въглищата до 2027 г.

Снимка: Bloomberg LP

Република Северна Македония ще бъде първата държава на Западните Балкани, която ще се откаже от въглищата до 2027 година. Страната стана част от Алианса Powering Past Coal, основан през 2017 година от Великобритания и Канада, става ясно от съобщение на организацията.

В Алианса членува и Черна гора, чиято дата за отказ от лигнитните въглища обаче е през 2035 година. Хърватия също работи с организацията за определяне на дата, от която ще бъдат затворени въглищните мощности в страната.

Още по темата

Северна Македония подписа Парижкото споразумение и има ангажимента да намали емисиите си с 51% спрямо нивата през 1990 година до 2030 година, припомни македонският министър на околната среда Насер Нуредини, подписвайки документа за присъединяване към Алианса.

"Това е амбициозна цел за държава, която разчита основно на въглища за производството на електроенергия", коментира още той.

"Отказът от въглища вече започна във въглищните региони на страната и местните общности следват този път", коментира за Emerging Europe Елена Николовска, ръководител на македонската неправителствена организация "Еко-свест".

Северна Македония е една от държавите в Европа с най-мръсен въздух. През 2018 година Световната здравна организация (СЗО) определи Скопие като столицата с най-мръсен въздух в световен мащаб. В страната работят две въглищни електроцентрали с общ капацитет от 800 мегавата.

Едната от тях е въведената в експлоатация през 1982 година ТЕЦ "Битоля", която произвежда 72% от електроенергията, потребявана в страната.

Powering Past Coal има 135 члена, които работят за ускоряване на отказа от въглища в световен мащаб. Сред тях са и 19 държави от ЕС, включително Унгария, Гърция, Германия и Италия.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 3 месеца
Бреее, гигантски пробив на климатичният фронт.Светът може да си отдъхне, екологичната катастрофа е избегната.

Още от Начало
Toyota инвестира 3,4 млрд. долара в производство на батерии в САЩ до 2030 г.