IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Visa вижда края на пандемичните си неволи

По-добрите от очакваното резултати от дебитния бизнес на компанията са помогнали за стимулиране на разходите като цяло по всички карти до 2,4 трлн. долара

21:56 | 28.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Третият кръг преки стимули в САЩ бе от полза и за Visa Inc.

Компанията отчита ръст на обемите по щатските си дебитни карти с 31% до 806 млрд. долара на фона на засиленото пазаруване онлайн и директните плащания на правителството за милиони американци през първите три месеца на годината, съобщава Bloomberg.

 „Хората започват да използват дебит по-често отпреди по отношение на продажбите, както и в повече категории отпреди и за по-малки трансакции отпреди“, посочва Васант Прабу, заместник председател и главен финансов директор.

По-добрите от очакваното резултати от дебитния бизнес на компанията са помогнали за стимулиране на разходите като цяло по всички карти до 2,4 трлн. долара през тримесечието, което е над прогнозите.

Акциите на компанията поскъпват с 1,7% към 21: 50 ч. българско време. От началото на годината те увеличават стойността си с над 5% - при 9,7% за 75-членния подиндекс на информационните технологии на S&P 500.

Известното увеличение на пътуванията в чужбина също е помогнало на Visa, която иначе страдаше от занижени разходи по своите карти по време на коронавирусната пандемия и ограниченията на движение.

По думите на Прабу Visa отчита повишение на разходите на американски потребители в Мексико и страните от Карибите над предпандемичните им нива по време на първото тримесечие.

„Потребителите искат да пътуват“, посочва той.

Като цяло приходите на фирмата са се понижили с 2% до 5,7 млрд. долара – по-малко понижение спрямо спада от 5,1%, очакван от анализатори в допитване на Bloomberg.

Главният изпълнителен директор Ал Кели посочи, че компанията се завръща към положителния растеж на трансакции по кредитни карти през първите три месеца на годината, както и по отношение на разходите в магазини.

„Вярваме, че започваме да виждаме началото на края“, коментира Кели, според когото „възстановяването е в ход“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още