IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слаб до умерен икономически растеж в САЩ отчете Бежовата книга на ФЕД

На база на доклада ще бъде направен анализ дали не е време да бъде прекратена политиката за подпомагане на американската икономика

22:13 | 05.06.13 г. 1
Слаб до умерен икономически растеж в САЩ отчете Бежовата книга на ФЕД

Слаб до умерен е ръстът на американската икономиката, е записано в Бежовата книга на Федералния резерв на САЩ. Увеличение се отчита в 11 от 12-те области след ръст на бизнес услугите, строителството и производството, отбелязва Bloomberg.

Според данните в някои от областите, следени от регионалните банки на ФЕД, има увеличено търсене на работници. В някои сектори дори има трудности по отношение на намирането на квалифицирана работна ръка. 

Силен е ръстът на икономиката в Далас, отбелязва още документът. Производството там се повишава, търговията на дребно се възстановява, а продажбите на автомобили се стабилизират. Като "силно" е отчетено и развитието на счетоводните услуги, правните кантори обаче съобщават за "умерен ръст".

Бежовата книга се публикува веднъж месечно и разглежда състоянието на американския бизнес и икономика. На базата на този доклад институцията ще анализира дали не е време да прекрати стимулиращата си политика за икономиката.

„В повечето области се наблюдава умерен ръст на потреблението и покупката на автомобили”, се казва още в Бежовата книга. Позитивни са изводите за развитието на производството. Стабилна е активността в тази област в Нюйоркския регион, а в Бостън фирмите посочват, че са „разумно оптимистично настроени за перспективите”.

Автомобилните продажби генерират ръст в цялата страна, докато туризмът показва признаци за стабилизиране в много региони, заявява Федералният резерв. Секторът на услугите пък се увеличава заради повишеното търсене на технологии, счетоводни, адвокатски и архитектски услуги.

Според краткосрочните прогнози на икономисти, до които се допитва Bloomberg,  през второто тримесечие американската икономика ще запише ръст от 1,7%. Това представлява слабо забавяне, но през следващите месеци икономиката ще се засили. През третото тримесечие ръстът на брутния вътрешен продукт на САЩ ще достигне 2,2 на сто, а в края на годината и до 2,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
И в най-заспалата страна, трябва реалността да изглежда динамична... - та сега след Бежовата книга (това сигурно е изглеждало много куул преди 50-тина години), ще поолабят пак "свободно-пазарно-определящите"... но после ще ги притегнат при следващата "anecdotal information on current economic conditions"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още